Dio rudara nastavio proizvodnju u pogonu Raspotočje

U Rudniku Zenica naredni vikend očekuje se dodatna stabilizacija proizvodnje uglja u pogonu Raspotočje, a od ponedjeljka se nastavljaju aktivnosti na osiguranju uslova za isplatu majske plate.

Od sinoć u noćnoj smjeni, te jutros u prvoj, grupa radnika je sišla u jamu i proizvedene su određene tone uglja i nadamo se da će u narednim danima odziv biti i veći“, izjavio je Alija Selman, član Odbora Sindikata Rudnika Zenica.

Alija Selman

Dio zaposlenika i dalje je u radničkom neposluhu od ponedjeljka, 26. juna zbog kršenja kolektivnog ugovora za oblast rudarstva, odnosno kašnjenja u isplati prispjele plate.

Do problema u dinamici isplate majske plate došlo je, po riječima našeg sagovornika, iz više razloga.

Prvo su bile sporne neke dnevnice, što je kasnije usaglašeno, a problem i dalje predstavlja povremeno aktiviranje tužbi za neuplaćene doprinose.

Selman se, ipak nada da će sve prepreke biti riješene iza vikenda i da će isplata majske plate uslijediti krajem naredne sedmice.

Plan Uprave Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja Zenica kako je saopćeno prije petnaestak dana je, da se iz pogona Raspotočje mjesečno proizvede oko 35.000 tona uglja što bi bilo dovoljno za izmirenje tekućih obaveza.

Odlukom Uprave preduzeća radnici Stare jame, koja je privremeno zatvorena, preraspoređeni su u pogon Raspotočje. (Š. B.)