Zenička predstava „Tri dana“ na 42. pozorišnim/kazališnim igrama BiH u Jajcu

Nagrađivana predstava „Tri dana“ prema tekstu Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić-Oručević i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u nedjelju, 2. jula u 19 sati bit će izvedena u Domu kulture Jajce u sklopu 42. pozorišnih/kazališnih igara BiH u Jajcu.

Od svoje premijerne izvedbe, predstava je učestovala na četiri pozorišna festivala u Tuzli, Mostaru, Konjicu i Bugojnu. Na 20. međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska“ Mostar 2023. ova predstava je osvojila čak pet nagrada, među kojima je i Velika liska za najbolju predstavu u cjelini (Grand Prix Festivala). Na X festivalu glumca BiH u Konjicu Nusmir Muharemović dobio je Nagradu za najboljeg glumca za ulogu gospodina B. u ovoj predstavi.

Prema riječima rediteljice Tanje Miletić Oručević: „Glavni lik i narator istovremeno, Gospodin B., ogroman je poklonik kapitalizma. Toliko gorljiv da i kad izgubi sve, vlasništvo i bankarsku karijeru i završi kao beskućnik ispod mosta drži drugim beskućnicima seminare o osnovnim stubovima kapitalizma. Tako je velika njegova vjera u, ‘homo fabera’ i tržišnu utakmicu da počinje funkcionisati kao luda, naivac kog varaju sitni prevaranti. Njegov konačni pad – situacija u kojoj s razbijenom glavom i slomljenom nogom umire tri dana na ulici pred očima ravnodušnog društva – samo je krajnja konsekvenca tržišne utakmice u kojoj je izgubio.“

U predstavi igraju: Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Zlatan Školjić, Siniša Vidović i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju i kostimografiju je bila zadužena Sabina Trnka, a za muziku Husein Oručević.