UNZE formirao Komisiju za izradu Elaborata za otvaranje Elektrotehnike i informacionih tehnologija

FOTO: Zenicainfo.ba

Senat Univerziteta u Zenici (UNZE) jednoglasno je donio odluku o formiranju Komisije za izradu Elaborata o opravdanosti otvaranja studijskog programa Elektrotehnika i informacione tehnologije, potvrdio je Feni rektor tog univerziteta prof. dr. Jusuf Duraković.

Komisiju, u kojoj će biti i profesori sa univerziteta iz Istočnog Sarajeva i Tuzle, predvodit će prof. dr. Malik Čabaravdić sa Mašinskog fakulteta UNZE-a. UNZE se na ovaj korak odlučio s ciljem razvoja prirodnih nauka, a ovakav studijski program, ističe Duraković, neophodan im je u tom cilju.

Studijski program planiramo pokrenuti tek od iduće godine, akademske 2024/2025. godine, pa ova komisija ima dovoljno vremena da uradi kompletan posao. Elaborat ćemo nakon toga proslijediti i na usvajanje Vladi i Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, odnosno našem osnivaču“, kazao je Duraković.

UNZE bi ove akademske godine, najavljuje Duraković, mogao upisati više studenata na prvu godinu prvog ciklusa studija nego što su upisali prošle godine.

Mi smo prošle godine, kao što znate, upisali ukupno oko 620 brucoša, a već sada imamo oko 600 prijava za upis na nekih od osam naših fakulteta. Prijave se primaju do kraja ovog mjeseca, nakon čega će Medicinski i Politehnički fakultet, početkom jula, održati prijemne ispite, dok za ostalih šest fakulteta nema prijemnih ispita. S obzirom na to da imamo i drugi upisni rok, koji počinje krajem augusta, realno je da bismo ove godine mogli upisati između 650 i 700 brucoša. To je, s obzirom na sve okolnosti, jako zadovoljavajuće“, ističe rektor Duraković.

Bhrt.ba