Tri nagrade za zenički hor “Art sonore” na Internacionalnom horskom šampionatu

Sa Internacionalnog horskog šampionata “Lege Artis” završenog preksinoć u Tuzli zenički hor “Art sonore” donio je čak tri nagrade. U finalu su bili sa horovima iz Poljske i Mađarske, i ovaj izvanredan rezultat im je motivacija za dalji uspješan rad, kao i učešće na takmičenjima na kojima u najljepšem svjetlu predstavljaju Bosnu i Hercegovinu i svoj grad Zenicu.

Upravo su u Tuzli na ovom osmom po redu horskom šampionatu bili jedini predstavnici Bosne i Hercegovine. Osim njih pjevačko umijeće tokom tri dana trajanja međunarodnog takmičenja pokazalo je devet horskih ansambala iz Poljske, Mađarske, Srbije i Hrvatske.

“Pjevali smo jednu  afroameričku kompoziciju, zatim moju autorsku, jednu klasičnu renesansnu i sevdalinku. Nismo očekivali visok plasman, ali dsmo ušli u finale u “top tri”. Horovi iz Poljske i Mađarske i mi tako svi osvopjili prvo mjesto, pa smo natpjevavali za konačni poredak. Ovo takmičenje postaje tradicionalno do sada je nastupilo više od 60 horova iz cijelopg svijeta u Tuzli, a prološgodišnji pobjednika je hor iz Kolumbije”, kaže Said Jusić, dirigent  hora “Art sonore”.

U natpjevavanju su na kraju osvojili treće mjesto i bronzanu plaketu, dok je Gran pri šampionata osvojio hor iz Poljske. Zenički hor osvojio je prvu nagradu za najbolje djelo domaćeg autora i prvu nagradu za izvedbu te kompozicije. Iako osnovani prije godinu dana hor “Art sonore” iz Zenice oduševio je i žiri i publiku.

“Mi pjevamo “a cappella” dakle bez tonske matrice ili pratećeg instrument i to je najteže višeglasno (horsko) pjevanje”, dodaje Jusić.

Hor “Art sonore” sastavljen je mahom od prosvjetnih radnika – zaljubljenika u umjetnost zvuka. Sudeći po razultatima njihovog prvog međunarodnog takmičenja naš grad i državu predstavljaće u budućnosti u najljepšem svjetlu.

(A.H.)