Međunarodno otvoreno prvenstvo i 19. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize u Zenici

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH organizuje Međunarodno otvoreno prvenstvo i 19. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, koje se realizuje u Zenici od 22. do 24. juna 2023. godine.

Domaćin takmičenja je Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize u Zenici. Na igrama će učestvovati  više od stotinu takmičara koji dolaze iz Slovenije, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, i zemlje domaćina – Bosne i Hercegovine.

Igre su veoma važan segment u resocijaliziji i rehabilitaciji osoba sa invaliditetom i oboljelih od dječije paralize.

Mi želimo da osobe sa invaliditetom budu dio naše zajednice.Samim time i segment koji se zove sport je jako bitan,.Mi smo prepoznati po tome ne samo u Zenici već i u BiH.Naše udruženje i savez evo po 19 put organizuje Međunarodne sportske igre , atlewtske moram napomenuti, sa prvenstvom u šahu.Želimo da pokažemo našim građanima da osobe sa invaliditetom su tu,da mogu da adekvatno participiraju u društvu , da se zabavljaju, da igraju i da ostvaruju sportske rezultate.Mislim da ćemo nastaviti i dalje jer Zenica i Zneičko-Dobojski kanton imaju jako dobru infrastrukturu za bavljenje sportom , ne samo validnih sportista, nego i osoba sa invaliditetom.Nastojaćemo da u budućnosti napravimo i možda nekog vrhunskog sportistu.“ izjavio je Harun Aliefendić predsjednik Udruženja PODP ZDK,

Svečano otvorenje Međunarodnog otvorenog prvenstva i 19. sportskih igara paraplegičara i oboljelih od dječije paralize će se održati u petak, 23. juna 2023. godine sa početkom u 09.00h na Atletskom stadionu „Kamberovića polje “ u Zenici. Nakon svečanog otvorenja slijede takmičenja u atletici (trke u kolicima 100, 200 i 400m, štafeta 4X100m) i bacačke discipline – kugla, disk, koplje i čunj, te takmičenje u šahu. (M.P.)