Novi projekti u Kantonalnoj bolnici Zenica

U okviru plana i programa ulaganja u nove projekte menadžment Kantonalne bolnice u Zenici odlučio se, između ostalog, na izgradnju proširenog Koronarnog odjela koji će moći zbrinuti do 15 pacijenata sa najnovijim standardima. U narednom periodu iz ove ustanove poručuju kako će se zalagati za pružanje bolje i kvalitetnije usluge pacijentima kao i edukaciju kadra.  

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je kapitalnim grantom za 2023. godinu predvidjela dva miliona konvertibilnih maraka Kantonalnoj bolnici Zenica.

Nešto manje od milion maraka bit će utrošeno za nabavku medicinske opreme u što spadaju ultrazvučni aparati, spect kamera, anesteziološki aparati, aspiratori, a 1.100.000,00 KM planirano je za građevinske radove u okviru kojih planiraju završiti Koronarnu jedinicu kako bi pacijentima ponudili kvalitetniju i bolju uslugu. Koronarna jedinica izrazito je važna za pacijente sa kardiovaskularnim bolestima i mislim da će na ovaj način imati bolji tretman samim tim što mi planiramo uskoro da idemo u projekat Interventne kardiologije koji je pokrenut prije nekoliko godina, ali nikada nije realizovan do kraja. Uskoro će naši pacijenti imati ovu uslugu koja će biti proširenog kapaciteta gdje ćemo mi moći do 15 pacijenata adekvatno zbrinuti po najnovijim standardima“, kazao je doktor Tarik Zulović, direktor Kantonalne bolnice u Zenici.

Tarik Zulović

U narednom periodu iz ove ustanove poručuju kako će se zalagati za pružanje bolje i kvalitetnije usluge pacijentima kao i edukaciju kadra.

Mi ćemo se zalagati na podizanju kvaliteta usluge našim pacijentima, skraćivanje listi čekanja na preglede kao i edukaciji kadra. Dobili smo i novu endoskopsku opremu za hirurške grane i nadam se će naši pacijenti konačno imati adekvatnu endoskopsku uslugu na operativnim granama u našoj bolnici“, dodao je Zulović.

Bez obzira što sve više mladih ljudi odlazi iz naše zemlje, trenutni kadar u Kantonalnoj bolnici zadovoljava potrebe naše ustanove i radimo na primanju novih kadrova, ističe naš sagovornik.

Nedavno smo primili 13 ljekara kojima ćemo dati specijalizaciju i tu želim da pohvalim Vladu Zeničko-dobojskog kantona koja nam je pomogla sa sredstvima od oko tri miliona KM za plate specijalizanata i subspecijalizanata u KB Zenica. To znači da su nam pokrili troškove za 60 posto naših izdvajanja prema ljekarima tokom njihovih edukacija“, dodao je doktor Zulović.

Za Koronarni odjel tender je već raspisan kao i za zgradu za medicinski otpad. Prioriteti u radu ovog menadžmenta su, kako ističu u ovoj ustanovi, pružanje kvalitetne usluge pacijentima, edukacija kadra i ugodan radni ambijent za uposlenike bolnice. (B. D.)