Civilna zaštita ZDK: Stanje na terenu je zadovoljavajuće, ali upozorenja postoje

FOTO: Zenicainfo.ba

Agencija za vodno područje rijeke Save izdala je prognozu za vanredno hidrološko stanje, koja važi od danas 15. do 18. juna, zbog mogućeg porasta vodostaja rijeka na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, te mogućeg izlijevanja vode iz njihovih korita.

Povećanje vodostaja najavljeno je kao moguće na području donjeg dijela sliva rijeke Bosne, pa između ostalog i na prostoru ZDK, a za isti period i Federalni hidrometeorološki zavod BiH proglasio je narandžasti meteoalaram zbog prognoziranih intenzivnih padavina na prostoru centralne Bosne.

Što se tiče vremenskih uslova, te pljuskova i grmljavina, situacija je nepovoljna, jer padavine traju već mjesec dana, ali prema jutrošnjim informacijama iz operativnih centara civilne zaštite na prostoru ZDK trenutno stanje na našem teritoriju je na zadovoljavajućem nivou. Vodostaji su u blagom porastu, ali zasad ne predstavljaju opasnost od izlijevanja, niti imamo opasnost od bujičnih voda, koje bi mogle uzrokovati štetu ili ugrozoti ljudske živote i materijalna dobra“, rekao nam je Edin Talić iz Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK.

Na našem prostoru obično problem prave rijeke na teritorijama općine Olovo, Zavidovići, Maglaj i Tešanj, ali sve službe civilne zaštite stavljene su u pripravnost i mi pratimo situaciju na terenu, pa vidjet ćemo šta će se dalje događati“, pojašnjvaju u Kantonalnoj upravi civilne zaštite ZDK. (V. J.)