Aličić: Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području ZDK je normalan

Džavid Aličić

Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite o stanju na području ZDK-a, za danas, tokom protekla 72 sata, južni i zapadni dijelovi općine Tešanj povremeno su bili zahvaćeni obilnijim lokalnim pljuskovima, naročito u nedjelju, 11.06.2023. godine.

Oborinske vode su uzrokovale povećanje vodotoka i ugrozile nekoliko objekata na području Mekiša i Piljužića, općina Tešanj.

Snabdijevanje vodom korisnika vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo jutros se vrši uredno i ista zadovoljava zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Mi ne možemo ove bujične vode i bujične poplave svrstati u neke ekstreme kao što to prezentuju određeni portali i nažalost i naši građani koji na neki način šire paniku među ostalim građanima. Nema potrebe za takve stvari, mi imamo institucije na nivou općina, gradova, mjesnih zajednica, pa evo i kantona koje prate ovo stanje s obzirom da je najavljeno da će ovo nestabilno vrijeme izazivati možda bujične poplave na području ZDK tako da smo mi preduzeli sve mjere da ukoliko se desi da ima potrebe da se interveniše znači da se ta stvar i odradi. Ovo dosada što smo imali sve se moglo završiti na nivou mjesne zajednice odnosno općinske službi ili eventualno, kao što sam rekao firmi koji su zadužene i koje imaju ugovore za održavanje putne infrastrukture ili drugih objekata“, rekao je Džavid Aličić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno, a vodom je normalno. Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji, a vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Kantona je normalan. (T. B.)