Zenica-Mirno okupljanje Srebreničkih majki

Oko 150 Srebreničkih majki iz više udruženja koja djeluju u Sarajevu,Tuzli i Srebrenici,okupilo se danas u Zenici na mirnom protestu u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada je počinjen najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Okupljanje u Zenici predstavnica Udruženja „Žene Podrinja-Bratunac“, Srebreničke Majke“,te predstavnice Udruženja „Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa“,priređeno je na poziv i uz podršku Organizacije žena SDA Zenica.

Na centralnom spomen obilježju Kameni spavač položeno je cvijeće i proučena fatiha,te odata počast žrtvama genocida i svim šehidima i poginulim borcima Armije RBiH. Bilo je ovo i sjećanje na sve one koji još uvijek nisu pronađeni nakon genocida.

-Ovo je za nas veoma značajno,da se i u drugim gradovima čuje naš glas i naša poruka a ona je istina i pravda,izjavila je Nura Begović,predstavnica Udruženja „Srebreničke Majke“.

-Danas smo u Zenici mjesec dana prije kolektivne dženaze, do danas je identifikovano 25 nekompletnih tijela koje će biti pokopani 11. jula u Potočarima.

-Nikada nećemo odustati od naše borbe dok i jedna žrtva ne bude pronađena i ne nađe svoj smiraj i svi odgovorni na budu privedeni pravdi ,kazala je Begović.

Predsjednica Organizacije žene SDA Zenica, Amra Muslić-Halilović podsjeća da su članice ove organizacije u više navrata boravile u Potočarima.

-Dajemo kontinuiranu podršku Srebreničkim majkama i želimo da ukažemo poštovanje spram njihove borbe koja je zaista civilizacijska,historijska i ljudska,za nastavak života u BiH,za istinu i pravdu,ukazala je Amra Muslić-Halilović.

U Čaršijskoj džamiji u Zenici priređeno je učenje Jasina i dove,kao i obavljanje podne namaza,a tokom popodneva nastavljeno je druženje,zajednički ručak i obilazak Zenice.

(Š.B.)