Predstava “Tri dana” na XIV bugojanskom proljeću

Nakon uspješnog festivalskog učešća u Konjicu, višestruko nagrađivana predstava „Tri dana“ nastala prema tekstu Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić-Oručević i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u subotu, 10. juna u 20 sati bit će izvedena u Kulturnom-sportskom centru Bugojno u okviru XIV bugojanskog proljeća.

Od svoje premijerne izvedbe, predstava je učestovala na tri pozorišna festivala u Tuzli, Mostaru i Konjicu. Na 20. međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska“ Mostar 2023. ova predstava je osvojila čak pet nagrada, među kojima je i Velika liska za najbolju predstavu u cjelini (Grand Prix Festivala).

Prema riječima rediteljice Tanje Miletić Oručević: „Glavni lik i narator istovremeno (izuzetno zahtjevna uloga koju sjajno tumači Nusmir Muharemović) Gospodin B. je ogroman poklonik kapitalizma. Toliko gorljiv da i kad izgubi sve, vlasništvo i bankarsku karijeru i završi kao beskućnik ispod mosta drži drugim beskućnicima seminare o osnovnim stubovima kapitalizma. Tako je velika njegova vjera u, ‘homo fabera’ i tržišnu utakmicu da počinje funkcionisati kao luda, naivac kog varaju sitni prevaranti. Njegov konačni pad – situacija u kojoj s razbijenom glavom i slomljenom nogom umire tri dana na ulici pred očima ravnodušnog društva – samo je krajnja konsekvenca tržišne utakmice u kojoj je izgubio.“

U predstavi igraju: Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Zlatan Školjić, Siniša Vidović i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju i kostimografiju je bila zadužena Sabina Trnka, a za muziku Husein Oručević.

(bnp.ba)