ZENICA: Predstavljeni ciljevi Eko-zelenog saveza

Vandrednu sjednicu Eko–zelenog saveza aktivista i aktivistkinja Bosne i Hercegovine održanu u Zenici gdje je sjedište ove političke organizacije iskoristili smo da našoj javnosti predstavimo ciljeve i opredjeljenje nove partije.

Kažu planiraju borbu za vlast po uzoru na svoje zapadno-evropske istomišljenike.

Žele raditi i na ispitivanju porijekla imovine, monterano–privrednom suverenitetu Bosne i Hercegovine, zakonu o referendumu i strateškom parničenju, ali i društvenoj imovini. Prema riječima potpredsjednika Eko–zelenog saveza aktivista i aktivistkinja Bosne i Hercegovine Zorana Petrovskog ne treba smetnuti da je Zakonom o pretvorbi društvene imovine usvojenom u novembru 1994. godine dozvoljeno sada vladajućim da se nekada društvena sada državna imovina smatra ličnom imovinom.

Opći cilj ove nove stranke na političkom nebu za sada srednje Bosne osnovane prošle godine sa sjedištem u Zenici jeste realizacija Eko- zelene agende za Evropu.

S obzirom na to da su Eko–zeleni u Evropi odavno u vlasti mi očekujemo da se taj pokret širi na Balkan. Imamo za sada podršku austrijskih „Zelenih“ i potrebno ja sada da našu partiju ustrojimo diljem Bosne i Hercegovine kako bismo zajedničkim snagama nastupali“, kazao je Ragib Delić, predsjednik Eko-zelenog saveza aktivista i aktivistkinja Bosne i Hercegovine.

Do kongresa planiranog slijedeće, izborne godine radiće na strukturalnom i kadrovskom jačanju partije u borbi za vlast. Kada ostvare taj cilj onda će, kažu, uporedo sa zalaganjem za strateška i goruća pitanja Bosne i Hercegovine provoditi glavne uvjete njihove Zelene agende, a to su očuvanje klime i životne sredine.  (A. H.)