U okviru festivala bh.drame sinoć izvedena predstava “Zid”

Predstava „Zid“ Ružice Aščić, u režiji Christiana Jalžečića i u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru izvedena je sinoć u zeničkom pozorištu u okviru Takmičarskog programa XXII Festivala bh. drame. A u petak, 26. maja u 20 sati bit će izvedena predstava „Djelidba“ po motivima Skednera Kulenovića, u režiji Aleša Kurta u izvedbi Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Izvorni dramski tekst „Zid“ autorice Ružice Aščić pred publiku donosi socijalno vitalne motive psihoemocionalnih i materijalnih granica koja se rastvara raspadom triju generacija jedne porodice. Reditelj je zajedno sa svojim autorskim timom stavio u fokus grad Mostar i savremenu stvarnost Evrope.

„Na kraju smo predstavu po motivima teksta „Zid“, tako da jedan popriličan težak tekst, poprilično tešku dramu zapravo olakšali njihov rediteljski koncept. Zdržana je osnovna ideja i bavimo se obiteljskim odnosima i obiteljskom tragedijom“, navela je Ana Franjčević, glumica.

Osim porodičnih i vlasitih trauma, pokretač drame je promjena koja prijeti da se sruši mali svijet njihove nostalgije i djetinjstva. „Zid“ je sjecište metafore individualnih i kolektivnih snova, nadanja, razočarenja, mogućnosti i žaljenja.

„To je zapravo dvoslojna priča, gdje imate priču o jednoj obitelji, tu se odvija taj dramski dio predstave, koji je isprepleten ulaskom tih radnika koji na komičan način pokušavaju komentirati i samu priču i samo neke vrijeme u kojem živimo“, kazao je glumac Ivan Skoko.

Zbog odluke Vlade Federacije BiH o proglašenju Dana žalosti, termin igranja predstave „Gospođica“ Narodnog pozorišta Republike Srpske, Banja Luka, pomjera se sa 25.05. na ponedjeljak 29. maja 2023. godine u 20 sati. A u petak, 26. maja u 20 sati bit će izvedena predstava „Djelidba“ po motivima Skednera Kulenovića, u režiji Aleša Kurta u izvedbi Kamernog teatra 55 Sarajevo. (A.S.)