Rudnik Zenica: Sindikat odustao od generalnog štrajka

Sindikat Rudnika Zenica bio je primoran da otkaže, za danas u 15 sati planirani početak generalnog štrajka,ali,kako je saopćeno na pres konferenciji u podne,najvjerovatnije do daljnjeg neće biti proizvodnje uglja.

Prije podne održan je sastanak proširenog sindikalnog odbora i odlučeno je da se odustane od generalnog štrajka.

“Mi ćemo u 15 sati ovu odluku saopćiti rudarima druge smjene i stat ćemo iza svakog njihovog poteza,ali sumnjam da će sići u jamu bez plate”, kazao je Elvedin Avdić,predsjednik Sindikata Rudnika Zenica.

U Rudniku Zenica od ponedjeljka,22. maja do danas provodi se jednosatni štrajk upozoranja 0d 7 do 8 sati zbog kašnjenja u isplati aprilske plate,kao i neuplate martovskih i aprilskih rata radničkih kredita prema bankama.

Poremećaj u isplatama rezultat je najnovije blokade računa od strane firme iz Poljske za isporučenu mašinu koju je nabavila JP Elektroprivreda BiH 2019. godine.

“Zakon koji reguliše organizaciju štrajka, tako je kreiran da niko ne može legalno provesti štrajk i ne želimo ići dalje u nešto što bi moglo dovesti do prijava protiv sindikalista,kao što se već u praksi dešava”, dodao je Avdić.

Pri tom je potvrdio da je tokom dana razgovarao sa novim ministrom energije,rudarstva i industrije, Vedranom Lukićem,koji mu je prenio, da je kontaktirao generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH, Admira Andeliju i zatražio poduzimanje potrebnih aktivnosti na rješavanju aktuelne situacije.

Rudnik Zenica suočava se i sa nedostatkom proizvodne radne snage kao posljedica neizvjesnog statusa ovog zavisnog društva i proizvodnje uglja u FBiH općenito. (Š.B.)