Sindikat AMZ održao press konferenciju: Povučena odluka o slanju radnika na čekanje

Povodom ranije najavljene namjere uprave ArcelorMittala Zenica da u junu pošalje oko 2.000 radnika ove kompanije na čekanje, odnosno na privremeni prekid rada, Sindikat AMZ danas je održao pres konferenciju.

“O ovoj namjeri mi smo obaviješetni 24. aprila i odmah smo reagovali i iznijeli svoj stav da Sindikat to nikad neće podržati, jer Zakon o radu kaže da ne postoji čekanje, izuzev u slučaju četiri elementarne nepogode, a nijedna od njih nije se dogodila, navodi Rašid Fetić, predsjednik Sindikata ArcelorMittala Zenica.

Ipak na jučerašnjem sastanku na zadovoljstvo radnika i insistiranje Sindikata, uprava kompanije je povukla odluku o slanju radnika na čekanje, a nađeno je rješenje da jedan dio radnika, koji nisu koristili godišnji odmor, ode na prvi dio odmora u trajanju od najmanje 12 radnih dana.

“Kao razlog za predloženo čekanje uprava kompanije navela nam je probleme u poslovanju, mada je 2021. i 2022. godina završena u plusu sa 270 miliona, pa je  jednom dijelu radnika isplaćena i stimulacija, da bi sada tvrdili da para nema, a mi se pitamo gdje su nestale”, navodi predsjednik Sindikata ArcelorMittala Zenica.

“Ovo je zapravo scenario, koji se svake godine ponavlja pred pregovore o novom Kolektivnom ugovoru, a taj period je upravo u toku, jer postojeći ugovor važi do 31. maja, a Sindikat je već krajem aprila dostavio Prijedlog novog Kolektivnog ugovora, u kojem tražimo značajno povećanje plata, imajući u vidu rast svih troškova života i uslove rada”, ističe Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK.

“Savez samostalnih sindikata BiH odmah je pružio podršku Sindikatu radnika ArcelorMittala Zenica i organizovali smo sastanak sa ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH i prezentirali situaciju u ovoj zeničkoj kompaniji, te smo dobili podršku da se proizvodnja u kompaniji nastavi i da radnici ne budu upućivani na čekanje, što će svakako trebati i implementirati kroz razgovore Sindikata i poslodavca u kompaniji”, navodi Selvedin Šatorović, predsjednik SSS BiH, smatrajući takođe da je cijela situacija svojevrstan pritisak na Sindikat i radnike zbog skorog isteka Kolektivnog ugovora, zbog čega će SSS BiH i dalje nastaviti pratiti situaciju u  ArcelorMittalu Zenica. (V.J.)