Sinoć u Sinagogi otvorena izložba “Sanjajući zavičaj” autorice Šejle Kerović

U povodu obilježavanja 120 godina Bošnjačke zajednice kulture Preporod u Bosni i Hercegovini Galerija Preporod u Zenici postavila je sinoć u Sinagogi izložbu „ Sanjajući zavičaj“ autorice Šejle Kerović.

U galerijskom prostoru Sinagoge izložba je otvorena melodijom serenade za gitaru u izvedbi učenice muzičke škole Sare Hadžić.

Izložbu smo postavili kao drugu međunarodnu u okviru obilježavanja 120 godina postojanja i rada Preporoda u Bosni i Hercegovini. Riječ je o mladoj i perspektivnoj autorici iz Podgorice odrasloj u umjetničkoj porodici, istančanog slikarskog stila. Izložbu do 29. maja posjetioci mogu pogledati u periodu od 12:00h do 16:00 sati svaki dan“, kazala nam je predsjednica Galerije Preporod Amna Sofić.

Riječ je o ciklusu „Sanjajući zavičaj“ slika velikog formata kojima je motiv bila fotografija, ili bolje reći fotografske slike u pamćenju autorice na najranije djetinjstvo u mjestu Plav u Crnoj gori na izvoru rijeke Lim. Većina slika donosi motive s predivne rijeke i Plavskog jezera ali i neke prizore tradicione arhitekture ovog znamenitistima bogatog mjesta.  (A.H.)