Premijerom predstave “Sve je to iz kuće” otvoren XXII Festival bh. drame Zenica 2023

Svečanom ceremonijom i premijernom izvedbom predstave „Sve to je iz kuće“ sinoć je otvoren XXII Festival bh. drame Zenica 2023. Čast da ovogodišnji festival otvori pripala je Zlatku Topčiću, nagrađivanom piscu i scenaristi.

U odgonetanju i iskušavanju vječnih tajni, u toj zaludnoj ali časnoj potrazi za smislom života proteći će XXII Festival bh. drame kojeg evo, počastvovan i sjetan proglašavam otvorenim! Neka glumci uđu!“, riječi su Zlatka Topčića koji je svečano otvorio ovogodišnji Festival bh. drame. Kako navodi, prema Bosanskom narodnom pozorištu Zenica gaji posebne emocije jer su njegove dvije drame „Kolaps“ i „Kulin ban“ izvedne davnih 90-tih na Velikoj sceni zeničkog pozorišta.

A premijernom izvedbom predstave „Sve to je iz kuće“ otvoren je i Takmičarski program Festivala. Tekst se na jedan suptilan način bavi temom vršnjačkog nasilja, gdje je fokus prvenstveno na tome kako će jedan roditelj reagirati na slučaj koji se desio među tinejdžerima. Predstava podsjeća i na važnost komunikacije između roditelja i djece.

„Ono što je zapravo meni bitno jeste to da kroz ovaj proces sam naučio da slušam druge ljude. Zaista mi se ne slušamo kao društvo i mislim da je to najveći problem. Svi mi znamo dobro kazati, svi mi znamo dobro govoriti i svi mi to znamo dobro i upakovati, ali se ne znamo slušati“, naveo je glumac Adem Smailhodžić.

Sve što je kolega Adem rekao nekako jest bila neka moja potreba i želja da zapravo istražim, da se bavim tim nekim suštinskim nerazumijevanjem, čini mi se podrazumijevanjem prije svega samih sebe, pa nakon toga i naših najbližih a onda i naše okoline i kako iz toga proizilaze neke predrasude“, istakla je Emina Omerović, dramaturginja i autorica teksta „Sve to je iz kuće“.

U okviru Takmičarskog programa večeras u 20 sati bit će izvedena predstava „Zid“ Ružice Aščić, u režiji Christiana Jalžečića i u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. (A.S.)