Predstavnici nevladinih organizacija i institucija, ministarstava i međunarodnih organizacija iz Ukrajine posjetili Medicu

Predstavnici nevladinih organizacija i institucija, ministarstava i međunarodnih organizacija iz Ukrajine danas su posjetili sjedište Medice Zenica.

Uglavnom je riječ o psiholozima i ljudima koji nude psihosocijalnu podršku i psihološko savjetovalište ljudima koji dolaze iz okupiranih teritorija. Organizator ove posjete je udruženje „Žene za žene“ iz Sarajeva.

“Medica Zenica je ekspert za pružanje svih oblika pomoći i željeli smo kroz razgovor razmijeniti iskustva te im dati smjernice u kojem pravcu trebaju djelovati”, kazala je Seida Sarić, predsjednica Udruženja „Žene za žene“ iz Sarajeva.

“Medica Zenica je prva ženska nevladina organizacija koja je podigla svoj glas protiv rata u Ukrajini i na taj način pokazala svoju žensku solidarnost te će i u budućnosti zahvaljujući bogatom iskustvu pružati podršku svim organizacijama koje se bave bilo kojim oblikom ratne traume. Nažalost, BiH nije imala priliku da uči od drugih pa smo u isto vrijeme i učili i sticali nova znanja ali i radili i slušali glas i potrebe prije svega žena i djece preživjelih ratne traume i silovanja”, kazala je Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica.

“Naša organizacija se bavi problemima koji se tiču seksualnih delikata koji su nastali za vrijeme rata. Za nas je jako važno iskustvo koje je BiH nažalost imala zadnjih 30 godina i bitno nam je da vidimo kako ste vi uspjeli riješiti neke probleme i prepreke sa kojima se suočavaju ljudi koji su preživjeli ratne traume. Jako nam je bitno da saznamo kako je vaše zakonodavstvo riješilo status i prava žena žrtava ratnog nasilja budući da u Ukrajini trenutno takvi zakoni ne postoje”, kazala je Nataliya Vyshnevetska, predstavnica nevladine organizacije D.O.M. 48.24 iz Ukrajine. (B.D.)