Nakon završenog policijskog uviđaja svi štićenici će biti vraćeni u JU Dom za stara lica

U sinoćnjem požaru u Javnoj ustanovi Domu za stara lica nema ljudskih žrtava, pričinjena je  materijalna šteta. Danas su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova završili uviđaj na licu mjesta i u narednim danima se očekuju informacije o uzrocima požara.

Sinoć se dešavala prava drama u i oko zgrade Doma za stara lica u Zenici gdje se u jednoj od soba u desnom krilu zapalio krevet. Brzom intervencijom zaposlenica/ka, medicinskih sestara, vatrogasaca, policijskih službenika i stanara iz okolnih zgrada spriječena je veća tragedija.

Svi smo svjedoci, cijela bosanskohercegovačka javnost svjedoči događanjima koja su se nažalost desila u našoj ustanovi, radi se o požaru koji je izbio sinoć u večernjim satima negdje oko 23:00 časa. Obavješten sam od radnika koji su bili tu u smjeni, odmah sam naravno došao tu zajedno sa drugim radnicima, zajedno sa policijom, vatrogascima, kao i sa hrabrim našim komšijama koji su istinski heroji, komšijama koji žive u našem naselju Crkvicama u kome se nalazi naša ustanova. Zahvaljujući svim tim dobrim ljudima, koji su žrtvovali čak i svoje živote da pomognu našim korisnicima mi smo evakuisali na vrijeme sve naše korisnike, zatim smo u saradnji sa drugim javnim ustanovama, prvenstveno mislim na Dom porodica, Penzionerski dom sa stacionarom ZDK, kao i sa Javnom ustanovom Studentski dom univerzoteta u Zenici sve naše korisnike evakuisali i smjestili na sigurne, tople prostorije u kojima su proveli proteklu noć“, izjavio  je Kemal Efendić direktor JU Dom za stara lica Zenica.

Prema riječima Kemala Efendića nakon završenog uviđaja pripadnika MUP ZDK svi korisnici će biti vraćeni i smješteni u sobama Doma za stara lica u toku današnjeg dana.

„Grad Zenica će interventno, već danas, novčano reagovati. Sad sam od menadžmenta tražio odmah poslije uviđaja koji je završen, koji će ustanoviti zbog čega je to nastalo da krene sa radovima i da vrate dom u funkciju i da vrate ljude ovdje koji treba da žive“, rekao je Fuad Kasummović, gradonačelnik Grada Zenica.

Grad će danas uplatiti 20 000 KM, ali to neće biti sva sredstva jer će Grad osigurati i sredstva koja budu potrebna za opravku nastale štete. Gradonačelnik Fuad Kasumović zahvalio se svima koji su ponudili pomoć, naglašavajuči da gradu ne trebaju dodatna sredstva jer je budžet stabilan i ima sredstava i za ovakve situacije.

Najvažnije je u ovom trenutku da nije bilo ljudskih žrtava, a svako u svojoj nadležnosti će učiniti sve što je potrebno da se naši sugrađani,  evo ja mogu da kažem da sam iz Zenice, vrate u svoje sobe nadamo se što prije u normalnim uslovima“, izjavila je Amra Mehmedić, premijerka Vlade ZDK.

Svi lakše povrijeđeni korisnici, medicinske sestre, policijski službenici, vatrogasci i građani su prema riječima Kemala Efendića dobro i nakon pregleda i medicinskog tretmana su pušteni na kućno liječenje. (T.B.)