“Moje maskote”: Multimedijalna izložba Zdravka Cvjetkovića u Muzeju grada

“Moje maskote” naziv je multimedijelne izložbe Zdravka Cvjetkovića otvorene sinoć u  Muzeju grada Zenica.

Riječ je o šarenom i vrlo zanimljivom opusu iz domena karakter dizajna sa fokusom na dizajn maskota poznatog zeničkog animatora, ilustratora i dizajnera koji je privukao veliku pažnju mlađih posjetitelja.

Pored karakter koncepata i dizajna na ekranima u galeriji prikazan je način primjene završene maskote, 2D i 3D animacije, te je  izložen i promotivni materijal sa finalnim radom printanom verzijom ili maskota kao figurica.

“Prikazano je 27 ukupno likova i maskota, većina njih su dizajn maskote, jer se maskote rade drugačije od karikatura ili likova za recimo crtani film. Ja sam se u godinama prije bavio dosta sportskom karikaturom, a dizajn maskota sam počeo u doba pandemije”, kazao nam je Zdravko Cvjetković, autor izložbe.

Strip ili deveta umjetnost obuzela je ovog Zeničanina sa sarajevskom adresom još od malih nogu u Strip školi Zenica, a sinoćnjem otvaranju njegove multimedijalne izložbe “Moje maskote” prisustvovao je značajn broj najmlađih. Mama Maja došla je sa sječacima od 7 i 4 godine. Kaže da bi voljela da u našem gradu ima više sličnih sadržaja i izložbi, koje bi medijski trebalo bolje najavljivati kako bi ih građani Zenice mogli posjetiti.

Danas je u istom prostoru Cvejtković održao predavanje o temi karakter dizajna i maskota za zainteresirane, a njegovu izložbu posjetioci Muzeja grada Zenica moći će pogledati u narednih mjesec dana. (A.H.)