Promjena naziva Metalurško-tehnološkog fakulteta UNZE

Usvajanjem odgovarajućeg Elaborata kao i Odluke o promjeni naziva Metalurško-tehnološkog u Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka, na današnjoj sjednici Vlade ZDK,ova visoko obrazovna ustanova otvora novu etapu svog razvoja.

Na današnjoj sjednici Vlade Zeničko dobojskog kantona usvojen je Prijedlog Odluke o usvajanju Elaborata o opravdanosti promjene naziva Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta u Zenici u Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka Univerziteta u Zenici, kao i Prijedlog Odluke o promjeni naziva Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta u Zenici u Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka.

Aktivnosti su vođene duže vrijeme a više je ciljeva promjene naziva Fakulteta,ističe dekan,prof. dr. Farzet Bikić.

-Strateški interes ovog Fakulteta ali i Univerziteta u Zenici je razvoj prirodnih nauka. Ovaj Fakultet preko katedre za hemiju i fiziku je baza prirodnih nauka,podsjeća dekan Bikić.

Metalurško-tehnološki fakultet trenutno studentima nudi mogućnost školovanja na 5 odsjeka,odnosno studijskih programa.

To su inženjerstvo materijala,metalurško inženjerstvo,hemijsko inženjerstvo,inženjerstvo zaštite na radu i zaštite od požara, te inženjerstvo zaštite okoliša.

Saglasnost na Elaborat o promjeni naziva Metalurško-tehnološkog u Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka,treba dati i kantonalna skupština. Dekan Bikić cijeni da će to biti vrlo brzo. (Š.B.)