Održana studentska konferncija na temu “Društvo i seksualnost”

“Društvo i seksualnost”, naziv je treće studentske konferencije iz oblasti kulturnih studija održane danas na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Današnjom studentskom konferencijom studenti i profesori Filozofskog fakulteta UNZE, svojim izlaganjima i diskusijom pokušali su utvrditi koji društveni faktori utiču na formiranje seksualnog identiteta i kakva je veza između nosilaca društvene moći i pojavnih oblika seksualnosti.

“Svjedoci smo da u tradicionalno- konzervativnoj sredini kao što je naša zemlja još uvijek se suočavamo sa mnoštvom predrasuda i stereotipa vezanu za seksualnost općenito. Tako da sistem u kojem živimo nema dovoljne razvijene mehanizme seksualne edukacije mladih i upravo jedna ovakva konferencija je prilika za podizanje svijesti javnosti o destigmatizaciji seksualnosti, ali i u svrhu prevencoije problema sa kojima se mladi susreću upravo zbog neznanja o ovim temama”, kazala je  Nerija Prnjavorac, studentica Filozofskog fakulteta UNZE.

Itekako je potaknuta diskusija danas na Filozofskom fakultetu kada je u pitanju seksualnost, a studenti su pokušali dokučiti sponu između seksualnosti i društvene norme, svakodnevnice, medija te seksualnosti i umjetnosti, ali i pokazati kako je ova tema još uvijek tabu u našem društvu.

Jedan od uvodničara današnjeg izlaganja bio je profesor dr. Nenad Veličković sa Univerziteta u Sarajevu, koji je ukazao na važnost ove teme, naglasivši da su seksualnost i drušvo nerazdvojiva spona, te da ni samoga društva ne bi bilo da nije sexa.

“Seksualnost je nešto što pokriva različite aspekte ljudskog života i vrlo je važna ne samo za društvo, važna je za zdravlje, zadovoljstvo, sreću, sigurnost i gotovo svaki aspekt. Jako je čudno da se o nečemu ovako važnom jako malo govori ”, istakao je Veličković.

Odsjek za kulturalne studije UNZE već je organizovao dvije studentske konferencije, a cilj im je ovakvim aktivnostima potaknuti diskusiju o važnim društvenim pitanjima. (M.H.)