Obilježena 31. godišnjica Željezarskog bataljona i Prve zeničke brigade

U organizaciji Komisije za obilježavanje značajnih datuma,događaja i ličnosti i Jedinstvene organizacije boraca-Unija veterana Grada Zenica,danas je prigodnim sadržajima obilježana 31. godišnjica od formiranja Željezarskog bataljona i Prve zeničke brigade-303. Viteške brigade.

Željezarski bataljon formiran je 13. maja 1992. godine,a 18. maja iste godine Prva brigada Zenica.

Na spomen obilježje sa imenima poginulih boraca ispred upravne zgrade Željezare,cvijeće su pložile delegacije Grada Zenica,boračkih udruženja i organizacija kao i političkih subjekata.

Učenjem fatihe i minutom šutnje odata je počast šehidima i poginulim borcima Željezarskog bataljona i 303. Viteške brigade,koja je osim naziva Slavna nosilac i kolektivnog priznanja „Zlatni ljiljan“.

O ratnom putu pomenutih jedinica govorili su Tahir Šabić, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca i Muhamed Begagić, jedna od ratnih komandanata Brigade.

“Naši šehidi i poginuli borci dali su svoje živote za odbranu jedine nam domovine,naš zadatak je da nastavimo njihovim putem  gdje će jedina i glavna stvar biti država Bosna i Hercegovina”, istakao je Tahir Šabić.

Pri tom je podsjetio, da je 7.000 radnika Željezare učestvovalo u odbrambeno-oslobodilačkom ratu kao dio ne samo zeničkih nego i jedinica iz drugih gradova, a 396 je dalo svoje živote za odbranu domovine.

Muhamed Begagić je ukazao da je 303. Viteška brigada u pravom smislu bila manevarska jer je njen angažman cijelim tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata bio na brojnim ratištima BiH, već od 10. juna 1992. godine.

Zenica je u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 92-95. dala ukupno 5 brigada i sve su zlatne ili viteške,kao i nekoliko Odreda, među kojima se ističe Odred Manevar,podsjetio je Begagić. (Š.B.)