Srednja muzička škola u Zenici obilježava 46. godišnjicu uspješnog rada i postojanja

Srednja muzička škola u Zenici obilježava 46. godišnjicu uspješnog rada i postojanja.

Prema riječima direktora Arnesa Bajramovića ova škola bila je jedna od najjačih još u bivšoj državi, a danas njeni bivši učenici i učenice čine 70% kadra na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, ali i rade na prestižnim svjetskim konzervatorijima. Tokom svečanog programa održanog sinoć on je zahvalio Vladi ZDK na značajnoj finansijkoj podršci za kupovinu novih instrumenata, a sama ministrica obrazovanja Draženka Subašić je istaknula da je to Srednja muzička škola odavno zaslužila, jer smo svi često vrlo ponosni na njihove rezultate. Samo u tekućoj školskoj godini na raznim takmičenjima učenici su osvojili 34 nagrade, od čega 23 prve nagrade.

Inače Vlada ZDK je za tri muzičke škole izdvojila oko 160 000 KM, a zeničkoj srednjoj je odobren iznos za kupovinu dvije harmonike.

U muzičkom programu organiziranom u zgradi starog pozorišta učestvovali su učenici solisti, medju kojima i oni koji su osvajali nagrade na nedavno održanim takmičenjima i svakako njihovi profesori, te Orkestar i hor Srednje muzičke škole. Sve izvedbe su bile izvrsne, a nas je oduševio učenik Din Šafro, koji je na harmonici svirao „Ciganske napjeve“ Pabla Sarasote. (A.H.)