U Gradskoj biblioteci promovisana zbirka priča “Mehanika ljubavi” autora Arasa Borića

U Gradskoj biblioteci Zenica promovisana je zbirka priča takozvane nove osjećajnosti „Mehanika ljubavi“ autora Arasa Borića. Ova zbirka je literarno osvježenje na bosanskohercegovačkoj književnoj sceni koja se polako odmiče od ustaljene ratne tematike te pitanja o nacionalnom identitetu. 

Izazovno je biti inovativan u svijetu književnosti, a Arasu Boriću je to pošlo za rukom gdje je ta njegova inovativnost predočena u zbirku priča „Mehanika ljubavi“. Ova zbirka priča predstavlja autentičnost u bosanskohercegovačkoj književnosti.

Čovjek pokušava da govori autentičnim jezikom. Ako ćete biti autentični najbolje je da pronađete vlasiti glas, koliko je sad taj glas ispravan, tačan, precizan, ja tu ne mogu da sudim, ali u traženju vlastitog glasa, ja sam se odmaknuo od nekakve recentne naše književnosti, tako da knjiga koja govori o usamljenosti, možda je na neki način usamljena“, izjavio je Aras Borić, autor zbirke priča „Mehanika ljubavi“.

Motivi bučnog grada, mučnih stanova, golih ruku stvaraju atmosferu koja čitatelju nagovještava sudbinu likova i njihovih odnosa. „Mehanika ljubavi“ ima elemente postmodernističke poetike i nove osjećajnosti, a njena originalnost ogleda u njenom čitanju gdje je čitatelj može čitati kao poeziju, a doživjeti je kao sjećanje.

Ono što je meni kao čitateljici i recenzentici a evo i promotorici ove knjige bilo najvažnije, to jeste originalnost. Kada nekad otvorimo neke knjige, one nas često znaju podsjetiti na neke druge knjige koje smo već čitali. Međutim ova knjiga, čini se da su sve te priče nelektrizirane i mi, dok ih čitamo osjećamo kako nam mozak radi, a srce lupa. I upravo tako treba čitatelj da se osjeća dok čita knjige“, navela je Naida Mujkić, književnica i recenzentica zbirke priča „Mehanika ljubavi“.

Tako da se ova knjiga bavi prije svega samoćama ljudi i traganju čovjeka za samim sobom. To ponovo kažem, možda izgleda pretenciozno, ali to je pokušaj da se bude svjedokom vremena u kojem mi danas živimo“, dodao je Aras Borić.

Djelo je promovisano u okviru 26. Međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“, a izdavač je Gradska biblioteka Zenica. Zbog svoje autentičnosti ovo djelo će naći put do čitalaca širom Bosne i Hercegovine. (A.S.)