Dvostruki program Zeničkog proljeća za ljubitelje pozorišne i muzičke umjetnosti

Prethodna noć protekla je u znaku 26. Zeničkog proljeća. Ljubitelji pozorišne i muzičke umjetnosti mogli su uživati u bogatom programu koji su pripremili organizatori. U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica izvedena je predstava “Šund naš svagdašnji”, a u Gradski hor “Kasiopeja” održao je koncert “Veče šansona” u Starom pozorištu.

Predstava “Šund naš svagdašnji” reditelja i glumca Roberta Krajinovića je komedija koja je nastala nakon dugogodišnjeg istraživanja. Rediteljeva želja je prikazati neke društvene pojave koje su postale česte u svakodnevnom životu.

Zato što smo sa šundom i kičem okruženi na svakome koraku, gdje se postaje novinarka preko noći, gdje TV zvijezda se postaje sa jednim gostovanjem, gdje se da za neku djevojku kaže da je diva nakon jedne objavljenje pjesme. Zapravo, sve ono što nas okružuje, šund i kič koji vidimo ne samo u medijima nego i u cijelom društvenom životu oko nas”, izjavio je Robert Krajinović, glumac u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

“Veče šansona” je naziv održanog koncerta u organizaciji Gradskog hora “Kasiopeja” sa njihovim saradnicima. Otpjevani su bezvremenski hitovi i na trenutke posjetitelji su mogli zaboraviti tmurnu svakodnevnicu kojom su okruženi.

Veliki je izbor pjesama koje mi pjevamo, koje volimo pjevati i znamo da će ih naša publika pjevati. Naravno, tu su i naši solisti, večeras imamo i vokalnu grupu koju ćemo prvi put predstaviti”, navela je Branka Mehmedović, predsjednica Gradskog hora “Kasiopeja”.

Po prvi put na održanom koncertu, kao specijalni gost nastupio je hor “Mozaik” iz Dervetne, a saradnja je ostvarena na obostrano zadovoljstvo oba hora.

Mi dolazimo na obostrano zadovoljstvo, sa radošću i stvara se prijateljstvo, poznantsvo, drugarstvo. I to je ono što nas spaja, svi ljudi koji vole pjesmu su dobri ljudi”, istakao je Ivan Gavran, predsjednik hora “Mozaik”.

A u nastavku manifestacije Zeničko proljeće bit će upriličena Noć tvrđava i izložba “Kulin ban po drugi put među nama” na Vranduku 05. maja sa početkom u 18 sati. (A.S.)