CIK: Za 24 stranke zabranjeno učešće na narednim izborima u BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na sjednici u postupku utvrđivanja kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka zbog nepodnošenja godišnjeg finansijskog izvještaja za 2021. godinu izrekla administrativne mjera uskraćivanja prava da se kandidiraju na narednim izborima za 24 političke stranke.

Novčane kazne u iznosu od po 500 KM izrečene su za 75 nezavisnih kandidata koji nisu dostavili postizborne finansijske izvještaje nakon održanih Lokalnih izbora 2020. godine.

Također, zbog kršenja odredbi Izbornog zakona na prijevremenim izborima 2023. godine, odnosno zbog kršenja izborne šutnje, Centralna izborna komisija BiH je izrekla novčane kazne.

Sa kaznom u iznosu od 3.000 KM kažnjeni su nezavisni kandidati za gradonačelnika Grada Tuzla Almir Arnaut i Mirnes Ajanović, zatim Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine i kandidat za gradonačelnika Grada Bihaća Adnan Habibija, Stranka demokratske akcije i kandidat za gradonačelnika Grada Srebrenika Nermin Tursić, Koalicija UJEDINJENI (NIP-NS-SDP) i kandidat za gradonačelnika Grada Srebrenika Adnan Bjelić.

Kako se navodi u saopćenju odluke Centralne izborne komisije BiH nisu pravosnažne, jer se na njih može izjaviti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH.

N1 BiH