Izložba skulptura i grafika u povodu 120 godišnjice BZK Preporod

Povodom obilježavanja 120 godišnjice Bošnjačke zajednice kulture Preporod u Bosni i Hercegovini, Galerija Preporod u zeničkoj sinagogi upriličila je izložbu dvaju makedonskih umjetnika Valentine Stevanovski i Fehima Huskovića. Izložba skulptura i grafika predstavlja svojevrsan raritet u svijetu umjetnosti, a ostaje otvorena do 07. maja.

Svijet umjetnosti je uvijek bio pun rariteta, a izložba sklulptura Valentine Stevanovski  i grafika Fehima Huskovića je spoj neobičnog i nadasve zanimljivog. Dvoje mladih makedonskih umjetnika iza sebe imaju bogat umjetnički opus, a ova izložba je još jedan uspješan pokazatelj njihovog rada.

Ovdje su predstavljeno pet Valentininih skulptura koje su rađene od inoksa na mramornom postolju, a professor Fehim je ustvari ovdje predstavio svoje grafike, ali ja bih rekla u tri dijela. Jedan dio predstavlja njegove grafike, uobičajene, jedan dio predstavlja grafike koje predstavljaju bosančicu, a treći dio je ustvari glagoljica koju je on na jedan umjetnički način predstavio”, kazala je Amna Sofić, predsjednica  Galerije Preporod Zenica.

Umjetnost je stoljećima unazad sklapala prijateljstva među zemljama, a to se pokazalo i ovaj put kroz saradnju Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. Njegujući ta prijateljstva, ljubitelji umjetnosti imaju priliku vidjeti razne izložbe.

Ja pretpostavljam da ste od predsjednice Galerije čuli da je Galerija formirana prije dvije godine i da je dosada imala masu izložbi koje su bile internog karaktera, bosanskohercegovačkog, ali evo imamo i goste iz inozemstva kojima želimo dobrodošlicu. Imamo dvoje umjetnika iz Makedonije koji će danas prikazati svoja ostvarenja”, dodala je ovom prilikom Zahida Šišić, članica UO Galerije Preporod Zenica.

Ova internacionalna izložba ostaje otvorena za sve posjetitelje do 07. maja u sinagogi, a može se pogledati u periodu od 12 do 16 sati. (A.S.)