Poljoprivrednici najavljuju proteste ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi

“Zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje, uvođenje carina i prelevmana za uvezenu robu, kao i uvođenje plavog dizela za popljoprivrednike, kao jeftinijeg goriva, koje nije opterećeno porezima, glavni su zahtjevi poljoprivrednika cijele BiH”, ističe Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Postizanje ovih ciljeva, te borba protiv, kako kažu, uvoznih lobija, ujedinila je oba udruženja poljoprivrednika u našoj zemlji i entiteta Federacije BiH i Republike Srpske, koji su na mirnim protestima u Bijeljini sredinom prošlog mjeseca potpisali sporazum o zajedničkom zastupanju na ovom planu svih poljoprivrednika BiH.

“Naše zahtjeve uputili smo na više adresa nadlažnih institucija, tražeći rješenja za svoje probleme, međutim evo dosad se niko nije oglasio. Sačekali smo i ovo formiranje vlasti i vidjećemo šta će učiniti, a mi nastavljamo našu borbu, jer smo obećali ne riješe li se ta pitanja – biće protesta poljoprivrednika na različitim mjestima u cijeloj BiH, na granicama države, u gradovima, pred određenim institucijama itd.”, navodi Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, dodajući da će najkasnije početkom iduće sedmice uslijedi i sastanak sa kolegama iz RS kako bi dogovorili njihov naredni zajednički korak, koji bi, kako kaže, mogao biti i radikalniji nego dosad.

“Zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje više je krajnje nužna, jer ona u našoj zemlji nažalost stalno pada i posljednje dvije godine proljoprivrednici proizvode tek 20 posto potreba ove države, gazdinstva se gase, farme trakođe, ljudi ostaju bez posla i odlaze iz zemlje, a sve zato što su poljoprivrednici opterećeni raznim nametima, namaju potrebnu podršku, a uzvoz ima prioritet nad domaćom poljoprivrednom proizvodnjom”, ističe Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH. (V.J.)