Zenica: Omladinska novinska asocijacija BiH obilježila Svjetski dan slobode medija

„Oblikovanje budućnosti prava: Sloboda izražavanja kao pokretač svih drugih ljudskih prava“ naziv je UNESCO-ve globalne kampanje povodom obilježavanja Međunarodnog dana slobode medija kojoj se i ove godine pridružila Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini. Akcija obilježavanja 03. maja, Međunarodnog dana slobode medija održana je kako u Zenici, tako i širom naše zemlje.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana slobode medija jeste podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela. Članovi Omladinske novinske asocijacije organizovali su u Zenici uličnu akciju kako bi na taj način podigli glas za slobodu medija u našoj zemlji.

Naš plan jeste da polijepimo letke i da dignemo svijest ljudima i da podijelimo nekoliko bedževe da ljudi, ustvari znaju da postoji današnji dan i da su svjesni toga”, istakla je Nejla Mujčinović, volonterka Omladinske novinske asocijacije.

Djelujući već 15 godina na području BiH, Omladinska novinska asocijacija mladima pruža priliku da se što bolje upoznaju sa medijima i da sami učestvuju u kreiranju i popunjavanju medijskog prostora. Svjesni činjenice da su mediji danas sve manje slobodni u svom izražavanju, a sve više izloženi brojnim političkim pritiscima, zadatak ove novinske asocijacije jeste da poboljša uvjete rada u kojima danas mediji djeluju.

Postoje određene mane, danas se to iskorištava na loš način, pišu se laži, koriste se bombastični naslovi da se privuče pažnja. Međutim, smatram da postoji više dobrih strana, nego lošijih, tj. prenos informacija, vrlo bitno je da ljudi znaju, ustvari koji problemi se dešavaju danas, sa čime se susrećemo, šta se dešava dalje u svijetu, u entitetu”, dodala je Mujčinović.

Sloboda medija bi trebala biti dostupna svima, u svim društvenim segmentima i kao takva važna je za fukcionisanje zdravog društva. I Međunarodni dan slobode medija bi trebao se provoditi i ostalih 364 dana u godini. (A.S.)