Zenički muzej u projektu MADE IN – platforma za savremeni zanat i dizajn

Muzej Grada Zenica jedini je bosanskohercegovački partner u MADE IN – platformi za savremeni zanat i dizajn, odnosno inicijativi za istraživanje, dizajn i naslijeđe, koja potiče saradnju i razmjenu znanja između dizajnera i tradicionalnih i umjetničkih zanata, kao i drugih stručnjaka u poljima kulture i nauke.

Novi ciklus predstavlja direktni nastavak ranijeg projekta MADE IN Crafts–Design Narratives, koji je trajao od 2018. do 2021., te sada uključuje deset partnera iz šest zemalja, čime projekt proširuje svoj opseg, kako geografski, tako i u smislu ostvarenja svojih ciljeva i misije.

Projekat je koncipiran na temeljima revitalizacije zanata. Ne samo to, mi ćemo raditi mapiranje zanata u Bosni i Hercegovini, ali ono što je najzanimljivije u projektu je u stvari spoj mladih dizajnera, koji će se uključiti i koji će doći i biti sa tim zanatlijama da bi nešto stvorili neki novi proizvod. Te proizvode, koje će oni stvoriti kroz ovaj projekat ćemo mi iskoristiti u redizajniranoj etnološkoj postavci u Muzeju Grada Zenice”, rekla je Vedrana Mioč, stručni saradnik za marketing i PR u zeničkog Muzeja.

Cilj Platforme je istaknuti nove pristupe istraživanju materijala i druge dizajnerske procese, povezane s temama poput degradacije prirodnih resursa, njihove eksploatacije i modela održive proizvodnje.  (T.Bajramović)