Treće „CodeSmash Hackathon” takmičenje se održava danas u Zenici

Softray Solutions i Politehnički fakultet Zenica u partnerstvu sa udruženjem Kreativci iz Zenice su organizovali treće „CodeSmash Hackathon” takmičenje u prostorima Impulsnog kreativnog centra – ZEDA. Tema je “Upravljanje otpadom”.

Na takmičenju je prijavljeno 29 ekipa, iz 5 gradova, sa 7 univerziteta, odnosno 9 fakulteta iz cijele Bone i Hercegovine.

Imali smo 29 prijavljenih ekipa od kojih je 6 ponudilo najbolja rješenja, pokazalo najbolje znanje i oni se danas takmiče. Očekujemo da nam oni ponude rješenja za upravljanje otpadom”, rekao je Samir Lemeš, dekan Politehničkog fakulteta, Univerziteta u Zenici.

Nagradni fond za tri prvoplasirane ekipe iznosi 5500 KM za najbolja IT rješenja. Pored nagrada vrlo važno je mentorstvo i znanje koje će, sa sobom ponijeti svi učesnici, ističe Fatima Pajo, iz kompanije Softray Solution.

Šest mentora ispred kompanije Softray Solutions su istaknuti, iskusni softver inžinjeri koji će sa njima proći taj praktični dio jer svjesni smo da na fakultetu praksa je nekako u manjem dijelu, puno više se uči teorija. Vjerujemo da će dans dobiti i priliku da saznaju mnoge infromacije koje sui m bitne za praksu i za prvo zaposlenje, jer mi, kao kompanije, se trudimo uvijel nekako damo šansu studentima. Znamo koliko je teško, a opet u IT sektoru vrednujemo taj rad i trud I oni će dobiti priliku da već učestvuju u našim narednim praksama i samim tim postanu naši  zaposlenici ako naravno prođu kroz sve te procese ”, rekla je Fatima Pajo, iz kompanije Softray Solution.

Današnji Hackaton traje 12 h koliko će biti dovoljno za kreiranje rješenja, dobru zabavu i osvajanje odličnih nagrada. (T.B.)