Premijerka Mehmedić upriličila prijem za učesnike spasilačke misije u Turskoj

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić upriličila je prijem za članove gorskih službi spašavanja iz ovog kantona, koji su učestvovali u spasilačkoj misiji nakon razornog potresa u Republici Turskoj.

Zeničko-dobojski kanton je u Tursku poslao dva tima sa ukupno 18 spasilaca, od kojih je sedam pripadnika Kantonalne službe za spašavanje s visina pri Kantonalnoj upravi civilne zaštite (KUCZ). Spasioci su imali punu logističku podršku KUCZ-a.

“Hvala vam za izuzetnu hrabrost koju ste pokazali u spasilačkoj misiji. Znam da je bilo jako puno izazova i da ste vidjeli svašta, ali je najvažnije da ste uspjeli da spasite ljudske živote koji nemaju cijenu. Sretni smo što vas imamo i hvala vam što ste uvijek spremni da pomognete ljudima u nesreći”, rekla je premijerka Mehmedić.

Napomenula je da je Zeničko-dobojski kanton među prvima u BiH odobrio novčanu i pomoć u materijalno-tehničkim sredstvima i hrani za stradalnike potresa u Turskoj i Siriji, ali da je slanje spasilaca u okviru državnog tima imalo posebnu ljudsku dimenziju.

Kantonalni štab civilne zaštite (KŠCZ) i Kantonalna uprava civilne zaštite (KUCZ) ranije su organizovali prijem i uručili zahvalnice svim spasiocima, a Vlada Zeničko-dobojskog kantona je prošle sedmice odobrila prigodnu novčanu podršku spasiocima u čijem timu je bio i pas “Atos” iz GSS Zenica.

Danijel Pašić, resorni ministar i komandant KŠCZ-a te Džavid Aličić, direktor KUCZ zahvalili su spasiocima za učešće u akciji, naglasivši da je njihov odlazak u Tursku motivisao mlade u drugim lokalnim zajednicama da se organizuju u gorske službe spašavanja. To će, kao su istakli, omogućiti dugoročno širenje mreže certificiranih spasilaca, koji će imati podršku institucija u obuci i opremanju.

Emir Hodžić iz GSS Zenica, koji je bio vođa spasilačkog tima iz ZDK-a, zahvalio se Vladi, KŠCZ-u i KUCZ na podršci spasilačkoj misiji, stavivši se na raspolaganje svim strukturama civilne zaštite u spasilačkim misijama u budućnosti.