Vrhunska vina i gastronomske delicije predstavljeni na “Vinozeus” salonu u Zenici

Preduzeće Dubrovnik d.o.o. Zenica, danas je organizovalo 8. Međunarodni salon vina „Vinozeus“, koji se održava u Hotelu Dubrovnik u Zenici. Salon ima za cilj unaprjeđenje i podizanje „vinske kulture“ na prostoru Bosne i Hercegovine, ali i regije.

Ovaj tradicionalni Međunarodni salon vina u Zenici se održava svakoga aprila još od 2014. godine, a danas je okupio izlagače iz 20 vinarija sa 150 biranih etiketa vrhunskih vina. “Vinozeus” predstavlja nastavak misije preduzeća Dubrovnik na promociji konzumacije vina, koju uspješno provode više od dvije decenije, a koji je danas svečano otvorio ministar u Vladi ZDK Vinko Marić.

“Posebna čast i zadovoljstvo nam je da ovo možemo promovisati u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu. Ovo je Međunarodni sajam, što je pozitivno za naše privrednike, ali i sve nas u Zeničko-dobojskom kantonu ”, kazao je Vinko Marić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK.

U samome početku ideja je bila, kako ističu domaćini, ne samo promocija ovoga hotela, nego da se Zenica promoviše i postane tržišno konkurentna.

 “Smatram da ovaj sajam svake godine dokazuje da u Zenici postoji i dalje se širi kultura ispijanja vina. Sve više je vinara zainteresovano za ovo tržište i nadamo se da će gosti i ove godine biti zadovoljni i da ćemo imati dobre povratne informacije”, optimistična je Rahela Dervišević, voditeljica prodaje u Hotelu Dubrovnik.

Salon “Vinozeus” i ove godine je okupio mnoge distributere pića, ugostitelje, hotelijere te privrednike sa prostora Centralne Bosne, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore. Uz vinarije, svoje delicije danas predstavljaju i izlagači u segmentu gastronomije, prije svih, proizvođači domaćih sireva, suhomesnatih proizvoda kao i hercegovačkog pršuta.
“Vinozeus je prilika da naša vinarija prezentira naša vrhunmska vina koja se mogu mjeriti sa svjetskim vinima. Mi smo prije sedam godina prvi puta vino Exkluziv Žilavku i Blatinu poslužili na ‘Vinozeusu’ ”, kaže Hamid Kujraković ispred Vinarije Hercegovina Produkt.

Kako ističu organizatori, želja im je da salon vina “„Vinozeus “ preraste u tradicionalnu manifestaciju koja će hotel Dubrovnik, ali i grad Zenicu promovirati u značajnu vinsku destinaciju, te da njihov angažman u promociji vinske kulture prepoznaju ugostitelji, ali i konzumenti.  (M.H.)