Od naredne sezone Zenica će imati dva predstavnika u Premijer košarkaškoj ligi za žene

Nakon dvije sezone pauze, Zenica će od naredne takmičarske sezone u Premijer košarkaškoj ligi za žene imati dva predstavnika. Pobjedom u finalnoj seriji od 2:0 protiv ekipe  KK „Startz“ iz Tuzle, košarkašice Jumpera izborile u plasman u društvo najboljih. Zasluga je to prije svega mlade i talentovane ekipe koju predvodi  Amna Kahrić, ali i trenera Eldara Durmića i Vedrana Kulčića.

„Mi smo mlada ekipa. To su uglavnom djeca od 16 i 17 godina. Ako izdvojimo Amnu Kahrić koja ima 23 godine, i to je djevojka koja je u najboljim godinama za košarku. Mi smo napravili jednu finu ekipu i radili smo postepeno. Uz dobar rad i malo sportske sreće uspjeli smo doći do finala. Mislim da smo na kraju zasluženo osvojili titulu i plasman u društvo najboljih. Kroz cijelu sezonu smo mnogo napredovali. Zadnju utakmicu smo odigrali u Tuzli. Nakon kraće pauze nastavili smo sa radom. Neke djevojke su pozvane u reprezentaciju BiH. Slijedi nam kadetsko i juniorsko prvenstvo države. Imamo prije svega obavezu finansijski da  se obezbjedimo kako bi igrali ligu. Što se tiče pojačanja razmišljamo o djevojkama koje bi igrale za nas i studirale u Zenici. Cilj ma je da budemo stabilan premijer ligaš“, izjavio je za Zenicainfo.ba Eldar Durmić, šef Stručnog štaba KK Jumper.

Veliki doprinos uspjehu i povratku u premijer ligu dala je i malobrojna ali ambiciozna uprava na čelu sa Almirom Omerčevićem. Za naredne sezone najavljuju pohod na titulu prvaka države.

„Što se tiče Premijer lige nama je to poznat teren. Trener je već rekao većinu stvari. Mi ovaj put imamo mnogo više snage , volje  i želje i bolju organizaciju kluba .Mogu slobodno reći i trenere i mislim da ovaj put ćemo istrajati u namjeri da postanemo jedan stabilan i ozbiljan premijerligaš. Kratkoročni cilj nam je da djevojke kroz godinu –dvije steknu potrebno iskustvo  a dugoročni da kroz olimpijski ciklus četiri godine plasman u play off i zašto ne reči i osvajanje titule prvaka BiH“, optimista je Almir Omerčević, predsjednik KK Jumper.

U narednoj košarkaškoj sezoni 2023./24. godina Zenica će ponovo uz rukometni  imati i košarkaški gradski derbi u kojem će igrati košarkašice Jumpera i Čelika. (M.P.)