Muftija Dizdarević: Bajram donosi sreću i radost, ali i tragove tuge

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Ramazanskog bajrama je danas, a tim povodom centralna svečanost na području Muftiluka zeničkog održana je jutros u Sultan-Ahmedovoj džamiji u Zenici.

Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu kazivao muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Vazu–nasihat prije klanjanja bajram-namaza održao je mr. Jakub ef. Salkica, galvni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

U sklopu bajramske hutbe muftija Dizdarević prije svega ukazao na značaj i ramazana i Bajrama :

„Vjernicima Bajram donosi sreću i radost, ali i tragove tuge.Prvo tuga je prisutna, jer nam je otišao ramazan, kao i zbog činjenice što nemamo priliku da radost Bajrama podijelimo sa nekim dragim osobama, koje su preselile sa ovoga svijeta.Međutim, Bajram je svakako prilika i da se radujemo iznad svega, jer je ramazan prilika da dobijemo ramazansku nagradu, jer smo se kroz mjesec dana njegovog trajanja zaista trudili i davali od sebe za sebe i pokazali da možemo sebe pobijediti i sebi dokazali da možemo raditi onako kako nam naš razum govori, jer to znači da možemo pobijediti bilo koga i ta činjenica donosi veliko zadovoljstvo i radost“, rekao je zenički muftija Dizdarević, ukazujući i na značaj porodice i poštivanja i poslušnosti prema roditeljima, koja je u islamu odmah iza poslušnosti prema svemogućem Bogu.

Ovom prilikom muftija Dizdarević uputio je i poruku političarima, ukazujući da na potrebu za više kompromisa i dijalogam, rekavši:

–Ukoliko mi, Bošnjaci, ne budemo pokazali spremnost da sarađujemo jedni sa drugima, to će neminovno proizvesti krupne posljedice, ne samo na njihove individualne živote, nego na cjelokupnu zajednicu, a sve ono što ugrožava zajednicu i državu, to je odsustvo kompromisa i dijaloga naših političkih lidera, nespremnost da se dogovara i razgovara, a to je nešto što zaista nas zabrinjava. Stoga, naravno, vidimo tragove popravljanja i vidimo činjenicu da postoje mogućnosti i potencijal da se u tom pogledu unaprijede, ali držim da do toga treba još doći“, riječi su zeničkog muftije.

Između ostalog je i naglasio:

„Mi smo svi, donekle, zabrinuti određenim najavama, koje se dešavaju, ali cijenimo da će naš narod i naši prvaci pokazati dovoljno političke mudrosti da nas provedu kroz ove historijske Scile i Haribde“ istakao je muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević. (V.J.)