Izložba radova učenika OŠ Meša Selimović povodom Dana planete zemlje

Učenici i učenice Osnovne Škole Meša Selimović pripremili su izložbu povodom obilježavanja  Dana planete zemlje.

Izložba je održana u bašti Ekrana Zenica na kojoj su izloženi radovi i lutke koje su napravili od otpadnih materijala, prikazujući jedan od mogućih načina reciklaže.

“Tema je reciklaža i čuvanje naše okoline, sredine. Djeca su učila o ekologiji i da je jako važno voditi računa gdje se bacaju otpaci i na koji način se bacaju otpaci. Zatim smo učili da je reciklaža, kada otpad koji možemo iskoristiti na praktičan način napravimo neki novi proizvod koji je iskoristiv”, izjavila je za Zenicainfo Azra Ekinović, voditeljica ekološke sekcije Osnovne škole Meša Selimović.

Za potrebe izložbe učenici su skupljali stare lopte, kutije od cipela, kartončiće od toalentnog papira i ubrusa, vreće za smeće od kojih su pravili likove Meše i Mešice.

Mi smo pravili od stare lopte, starih patika, kesa, papirai i od starog kartona, starih rolni papira i od toga smo napravili naše likove, naše lutke, to je to što smo pravili mi”, rekao je    Amar Sobo, učenik OŠ Meša Selimović.

Mešica nam šalje poruku da ne bacamo smeće u našu prirodu  na ulice i u rijeke “, Ejna Bešlić, učenica OŠ Meša Selimović.

Meša nam poručuje da spasimo ptice tako da žvake ne bacamo na ulicu pošto ptice mogu pomisliti da je to hrana i mogu uginuti. Žvaka se baca tako da se uzme papirić, stavi se u papir i baci se u kantu za smeće”, rekao je Bakir Kahvedžić, učenik OŠ Meša Selimović.

Dan planeta Zemlje, koji se obilježava 22. aprila nije jedini svjetski pokret kojim se želi usmjeriti pažnja na jedini dom koji imamo. Danas je Dan planete Zemlje široko prepoznat kao najveći svjetovni praznik na svijetu, a obilježava ga više od milijardu ljudi svake godine kao dan akcije za promjenu ljudskog ponašanja i stvaranje globalnih, nacionalnih i lokalnih promjena politike. Sada se borba za čisti okoliš nastavlja sve hitnijom, budući da su razaranja klimatskih promjena svakim danom sve očitija. (T.B.)