Bajramska poruka glavnog imama

Sutra je Ramazanski Bajram, jedan od najvećih praznika islamskog svijeta, dan koji označava kraj mubarek mjeseca Ramazana, mjeseca ljubavi prema Bogu i ljudima, posta i ibadeta, dobročinstva.

Zahvaljujući Stvoritelju svih svjetova ( Allahu dž.š.) što smo preživjeli još jedan Ramazan, poseban mjesec, kada se i mi ljudi, trudimo biti posebni i najbolja verzija sebe mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa IZ Zenica, u bajramskoj poruci ističe:

„Ovaj mubarek mjesec nam uvijek dođe kada nam je najpotrebniji, kada ga najviše trebamo da nas usmjeri u jačanju i nadogradnji svijesti o tome: ko smo, kakva je svrha i kakav smisao življenja na ovom svijetu. Smisao se sastoji u tome da osjećamo, mislimo, činimo i promovišemo dobra i plemenita djela, želeći istovremeno drugima isto što želimo i sebi. Upravo je to najveći ideal vjernika koji nastoje afirmisati i oživjeti te riječi koje nam je u amanet ostavio uzor, poslanik Muhamed s.a.w.s. čiji je način života bio u skladu s tim riječima. Osvanuti na bajramsko jutro sa iskustvom i doživljajem Ramazana u punoći svoje vjere je zaista neopisiv doživljaj i duhovni trenutak unutrašnjeg ispunjenja i radosti, koji ne mogu, nažalost osjetiti oni koji ne budu prethodno u zagrljaju i u okrilju Ramazana. Ramazanski Bajram dolazi kao glavni poklon, dan radosti, uspjeha i pobjede zbog ostvarenja vjerničkih ambicija u Ramazanu. Zato je posebno važno da se u bajramskim danima koji s razlogom traju tri dana sjetimo starijih i nemoćnih, socijalno ugroženih i svih drugih kojima bismo mogli izmamiti radost, osmijeh na licu i sreću u srcu. Drugi dana Bajrama je Dan šehida, dan je to koji zaslužuju naši šehidi da se sjetimo njih, njihovih zasluga, kao i njihovih porodica, da odamo počast. Svim muslimanima na području Zenice neka bajramski dani budu prožeti zdravljem, blagostanjem i osjećajem zadovoljstva, zahvalnosti, sreće i radosti. Bajram Šerif Mubarek Olsun“ – riječi su glavnog imama u Zenici.

Podsjećamo Ramazanski Bajram nastupa sutra 21. aprila u 6 sati i 33 minute. (A.H.)