Podrška marginaliziranim grupama

U Zenici su danas predstavnici USAID/INSPIRE i Grada Zenica potpisali Ugovor u okviru podrške marginaliziranih grupa. Potpisnici su bili Dunja Jalimam, zamjenica direktora Programa podrške zaštite ljudskih prava, USAID/INSPIRE i Fuad Kasumović, gradonačelnik Grada Zenica.

U okviru projekta kreiran je zajednički Fond u iznosu od 60.000 KM, kojeg čine po 50 posto sredstva USAID-a i Grada Zenica, a ovim sredstvima nastojat će  stvoriti uslove za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u preduzetništvo i stvaranje novih radnih mjesta.

Vlada SAD je 2020. godine, kroz USAID, pokrenula Program zaštite ljudskih prava, kako bi unaprijedila institucije vlasti s ciljem sveukupne zaštite ljudskih prava u BiH i pružanja održivih prilika za zapošljavanje i samozapošljavanje marginaliziranih grupa u BiH. Cjelokupna podrška naslanja se na prethodni ciklus podrške, kada smo u 10 jedinica lokalne samoprave u ovoj zemlji podržali osnivanje oko 70 biznisa, koji danas uspješno vode žene, a sada je naša i podrška institucija jedinica lokalne samuprave usmjerena generalno na sve marginalizirane grupe ljudi u BiH. Sa tim ciljem ćemo sa Gradom Zenica, a i ostalih devet jedinica lokalne samouprave, raditi na razvoju preduzetničkih modela, u okviru kojih će sredstva dobiti svi podržani biznisi. Korisnici će biti nezaposlene osobe i riječ je o formiranju i razvoju novih biznisa, dok oblasti podške nisu ograničene“, pojašnjava Dunja Jalimam, zamjenica direktora Programa podrške zaštite ljudskih prava, USAID/INSPIRE, napominjući da će odabrani korisnici kroz ovaj projekat imati i mentorsku, stručnu i savjetodavnu pomoć.

Grad Zenica već duže vrijeme ima odličnu saradnju sa svim međunarodnim institucijama, a što se tiče Ugovora u okviru podrške marginaliziranih grupa, kojeg smo danas potpisali zajedno sa USAID-om, ubrzo će uslijediti Javni poziv, kojim će se odabrati korisnici, koji će dobiti sredstva u iznosu otprilike do 10.000 KM pojedinačno za otvaranje novih biznisa“, naveo je Fuad Kasumović, gradonačelnik Grada Zenica, pozivajući sve one koji se žele baviti biznisom da se jave. (V. Jovanović)