Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Ahmićima

_autotone

U Ahmićima kod Viteza prije prije 30 godina dogodio se veliki zločin. U rano jutro tog 16. aprila 1993. godine jedinice za posebne namjene HVO-a Džokeri i Maturice izvršile su napad i ubili 116 civila starosti od tri mjeseca do 82 godine. Među njima su bile 32 žene i 11 djece starosti do 18 godina.

U sklopu obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka održana je i planinarska tura “Put istine i sjećanja Zenica – Ahmići” iz dva pravca, iz Zenice i Viteza do Ahmića, sa više od 800 učesnika. Promovisana je knjiga austrijskog pisca Thomasa Obruče “Ahmići: Osam dana trinaestogodišnjeg Adnana”.

Održana je i komemoracija u Ahmićima kojoj su, između ostalih, prisustvovali član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, potpredsjednici Federacije BiH Refik Lendo i Igor Stojanović, Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, pukovnik Bob Stewart, komandant britanskog bataljona u sastavu UN-a koja je prva ušla u uništene Ahmiće nakon napada, kao i sudija Graciela Gatti Santana iz Urugvaja, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Obilježavanju godišnjice u Ahmićima prisustvovao je i predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica Mirza Husetić koji je na svom facebook profilu napisao da se u ulozi predsjedavajućeg danas u Ahmićima poklonio žrtvama žločina. (N.G.)

_upscale
_upscale