Premijerka Mehmedić i ministar Šibonjić razgovarali s predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i ministar za privredu Samir Šibonjić održali su radni sastanak s delegacijom Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBiH), koju su činili predsjednik i direktor, Adnan Smailbegović i Mario Nenadić, predsjednica Upravnog odbora Grupacije poslodavaca ZDK pri UPFBiH, Alma Zaimović, te potpredsjednici Grupacije, Ibrahim Meškić i Nagib Mujkić.

Predstavnici UPFBiH upoznali su premijerku i ministra s radom i aktivnostima Udruženja poslodavaca u FBiH i Grupacije poslodavaca ZDK pri UPFBiH, kao i radom delegacije poslodavaca u Ekonomsko-socijalnom vijeću ZDK.

Naveli su da je jedna od važnih aktivnosti ovog udruženja priprema prijedloga novih zakonskih rješenja i propisa, kojima se popravlja poslovno okruženje i unaprjeđuju uslovi za razvoj privrede i ekonomske reforme, te da se kroz ovu i druge aktivnosti otvara prostor za saradnju s vlastima.

Od aktivnosti po kantonima, na kojima bi se u narednom periodu trebalo aktivno raditi, pa tako i u Zeničko-dobojskom kantonu, naveli su donošenje Zakona o ekonomsko-socijalnom vijeću, Zakona o dualnom obrazovanju, ukidanje i smanjenje parafiskalnih nameta, te rješavanje problema nedostatka kvalifikovane radne snage kroz prilagođavanje nastavnih kurikuluma, prekvalifikacije i dokvalifikacije.

Premijerka Mehmedić je istakla da poslodavci imaju partnera u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, te da postoji spremnost Vlade da zajedno rade na poboljšanju ukupnog poslovnog ambijenta.

Ministar privrede Šibonjić rekao je da je intencija ovog ministarstva da pruži još snažniju podršku jačanju konkurentnosti privrede ZDK-a, koja je jedan od pokretača ekonomije FBiH, navodeći da je ovogodišnji program podsticaja za privredu skoro udvostručen, tako što je povećan sa 4,5 miliona na 8,3 miliona KM.

Od toga, za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima predviđeno je 4,6 miliona KM, a preostalih 3,7 miliona KM za razvoj infrastrukture poslovnih zona, što je najveće izdvajanje do sada.

(izvor: Press služba ZDK)