Obilježen Dan oslobođenja Zenice u Drugom svjetskom ratu

Prigodnim programom i polaganjem cvijeća na spomen-obilježja Papirna i Kameni spavač, danas je u Zenici obilježen 12. april, Dan oslobođenja Zenice u Drugom svjetskom ratu.

Na današnji dan prije 78 godina antifašističke snage oslobodile su grad Zenicu u Drugom svjetskom ratu od okupatora, koji su vršili teror nad narodima kako ovoga grada tako i BiH.

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima Papirna u čast boraca NOR-a, te na Kamenom spavaču u čast žrtava proteklog rata, građani Zenice su obilježili 12. april – Dan oslobođenja Zenice, odakle su danas otišle snažne antifašističke poruke.

Poruka svim građanima BiH i građanima Zenice je da ne smijemo zaboraviti, da moramo obilježavati i imati kulturu sjećanja. Kod nas je veliki problem našega društva što vrlo brzo zaboravljamo i odričemo se naše prošlosti. Moramo pričati, učiti djecu  u osnovnim i srednjim školama, organizirati predavanja i tribine i javnosti konačno reći na čijoj smo strani mi, a na čijoj nacisti i fašisti, koji degradiraju ovu državu”, kazao je Vernes Menzilović, predsjednik Komisije za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti Grada Zenica.

Predsjednik Udruženja  antifašista i boraca NOR-a Grada Zenica, Jasmin Dedić ukazao je na važnost čuvanja onoga što smo u prošlosti, kako je kazao,  krvavo stekli, a to je sloboda.

Nama se to ponavlja u ciklusima svakih 30-40 godina da neko nasrne na nas, da nam otme ovu našu državu, da nas pokori i da nas drži pod čizmom. Ali, zato smo mi tu, koji ste prisutni i koji ćete prenijeti svojoj djeci i svojim unucima šta je to Bosna i Hercegovina, te ko je dao glavu i život za ovu državu”, poručio je Dedić.

Podsjetimo, u Drugom svjetskom ratu, protiv okupatora se borilo 1.370 zeničkih boraca. Njih 346 je za slobodu dalo svoje živote, a gotovo hiljadu građana Zenice stradalo je u fašističkom teroru. Nakon žestokih borbi u okolini Zenice, slomljen je otpor fašističkog okupatora i njegovih sluga, kada su partizanske jedinice 12. aprila 1945. godine, nakon što su slomile otpor i pretrpjele velike gubitke, ušle u Zenicu. (M. Hurem)