Održano predavanje o procesu implementacije pametnog parkinga

U okviru projekta “Pametni gradovi ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH” održano je predavanje o procesu implementacije pametnog parkinga u prostorijama Politehničkog fakulteta u Zenici.

Uvođenjem digitalnog načina naplate parking karata putem SMS poruka i bankovnih kartica – Online kroz GoParking aplikaciju nadograđen je sistem i ponudjeno je još jedno rješenje da se obezbijedi, olakša i uštedi vrijeme plaćanja parkinga. Do sada je implementirano hardversko i softversko rješenje za 200 parking mjesta i novac od usluge parkiranja koju građani budu plaćali putem aplikacije GoParking ide na račun JP Parking servis Zenica.

Ispred ovog projekta nismo bili u mogućnosti da pokrijemo kompletan grad parking opremom te smo izabrali najfrenkventnija parkirališta na kojima smo postavili parking opremu. Softversko rješenje je kompletno u produkciji. Postoje još neke funkcionalnosti softverskog rješenja koje mi omogućavamo klijentu s tim da Grad Zenica još svojim regulativama nije u mogućnosti da ih realizuje. Kad će se to desiti nemam konkretan odgovor. U pitanju je, odluka da se ide u smjeru izdavanja prekršajnih naloga, kao vid kazne”, rekao je za Zenicainfo.ba Srđan Zagorac, projektni menadžer u kompaniji LANACO.

Projekat “Pametni gradovi ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH” ima za cilj da podrži progresivne lokalne samouprave u početnoj realizaciji njihove vizije digitalne transformacije u pametni grad. U fokusu je unapređenje spremnosti i kapaciteta jedinica lokalne samouprave za procese modernizacije opštinskih usluga koristeći, u svijetu prihvaćeni „smart city“ koncept i rješenja. (T. Bajramović)