Plavi baloni kao podrška osobama sa autizmom

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, učenici Katoličkog školskog centra “Sveti Pavao” u Zenici su na platou ispred Crkve Svetog Ilije pustili nekoliko stotina plavih balona. Ovaj čin puštanja plavih balona u zrak je znak podrške za osobe koje imaju autizam, ali i da se istakne nedovoljna informisanost javnosti o ovom stanju koje je sve prisutnije u našem društvu.

Djeca sa autizmom trebaju svoje mjesto u društvu, trebaju svoje mjesto u školama i mi se trudimo da u odgojno-obrazovnom radu prihvatimo svu djecu, da djelujemo inkluzivno kao i sve ostale škole u ovom gradu i državi, ali mislim da treba što više ovakvih događaja, što više ovakvih projekata koji će pobuditi svijest, ali ovo je samo jedan izvanjski, simbolični čin, a treba u onom svakodnevnom radu prepoznavati takvu djecu, pružati im prostor i davati im mogućnosti koliko je moguće u ovom našem društvu”, kazao je vlč. mr. Vlatko Rosić, direktor Katoličkog školskog centra “Sveti Pavao” u Zenici.

 

U današnjem društvu jako malo se zna o tome, a sve više je prisutnije te djece, na žalost. Svjetska statistika govori kako jedan na 57 učenika se pojavljuje autizam, odnosno oko 67 miliona stanovnika ima to stanje. Malo smo osvješteni na žalost, ali evo, povodom ovih plavih balona stvarno je bio divan osjećaj čisto malo skrenuti pažnju da toga ima u našem društvu, ovo ništa nije bilo ni skupo ni teško organizirati, ali mislim da je obiteljima te djece i tih ljudi koji imaju to stanje ipak, malo značilo da se na nekin način skrenula pažnja na njih”, kazala je Nikolina Puzić, logopedinja u KŠC “Sveti Pavao”

Na događaju puštanja plavih balona bilo je više od 100 učenika od prvog do petog razreda osnovne škole, te njihove učiteljice i nekolicina roditelja. (N.G.)