Rudari nastavljaju sa štrajkom

Dogovor između zeničkih rudara i ministra energetike i rudarstva FBiH Nermina Džindića danas nije postignut. Rudari poručuju da nastavljaju sa štrajkom, javlja reporterka N1 koja prati pregovore u Sarajevu.

Današnjem sastanku nije se odazvao gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je navodno na godišnjem odmoru.

Rudari traže isplatu plate i toplog obroka. Računi RMU Zenica su i dalje blokirani zbog duga prema Gradskoj upravi Zenica u iznosu od tri miliona KM.

RMU je zatražio isplatu duga u ratama što je Gradsko vijeće Grada Zenica i odobrilo.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić izjavio je danas nakon sastanak s predstavnicima Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH u Sarajevu da sutra u rudnicima Koncerna Elektroprivreda BiH počinje štrajk upozorenja koji će trajati od 7.00 do 8.00 sati i održavat će se svaki dan dok pitanje RMU Zenica ne bude riješeno.

Istakao je da je za njega nevjerovatno da se predstavnik Gradske uprave Zenica nije pojavio na sastanku na koji je pozvan, te  smatra  da je nemoguće pokazati takav nivo neodgovornosti prema stanju u kojem se nalazi RMU Zenica i njegovi radnici.

Nalazimo se u jako teškoj situaciji i na sastanku smo stavili do znanja predstavnicima Elektroprivrede i Rudnika da moraju pokazati spremnost da postupe u skladu sa zaključcima Gradskog vijeća i da Rudnik potpiše obavezujući sporazum s Gradskom upravom kako bi počeo ispunjavati obaveze koje ima prema Gradu Zenica”, poručio je Husić.

Dodao je da ne prihvataju činjenicu da jedna Gradska uprava može “svezati ruke” čitavoj državi i da će sutra pozvati sve najodogovornije u BiH da aktiviraju sve resurse koji mogu deblokirati račun RMU Zenica, isplatiti platu radnicima i pokrenuti proizvodni proces.

Podsjetimo, rudari su u petak izašli na ulicu, održali protestnu šetnju i blokirali raskrsnicu na magistralnom putu M-17 u mjestu Perin han kod Zenice. Nakon deblokade su najavili da se nastavlja radnički neposluh u Rudnicima mrkog uglja Zenica. Nekoliko članova Sindikalnog odbora Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica su u ponedjeljak ujutro stupili i u štrajk glađu, koji su prekinuli u četvrtak uvečer na nagovor komorata i porodica. Noć sa četvrtka na petak proveli su na ulici. (N1)