Gradsko vijeće saglasno da gradonačelnik Kasumović deblokira račun RMU Zenica

Kako su i najavljivali proteklih dana rudari su danas ponovo protestvovali ispred zgrade Gradske uprave Zenica. Njihovi su zahtjevi isplata plata zeničkim rudarima za februar i topli obrok za januar ove godine. Sindikalni odbor Rudnika mrkog uglja Zenica štrajkuje glađu od ponedjeljka.

Protestujući danas ispred zgrade Gradske uprave, u kojoj je u toku bila sjednica Gradskog vijeća, rudari su zahtjevali da gradski vijećnici prime delegaciju rudara u vrijeme kada se bude diskutovalo o podršci rudarima. Nakon dogovora šefova parlamentarnih stranaka u Gradskom vijeću, Vijeće je usvojilo tri zaključka.

Prvi zaključak je da je Gradsko vijeće daje podršku rudarima RMU, ne samo Zenica nego cijelog Koncerna, dakle sedam rudnika na području Federacije BiH, da ostvaruju svoja prava i u borbi za istim. Drugi prijedlog zaključka vijeća bio je da Gradsko vijeće daje saglasnost gradonačelniku i Gradskoj upravi da u što kraćem mogućem roku deblokira račun RMU Zenica i treći zaključak je da jeste Gradsko vijeće uputilo  zaključak prema Vladi FBiH i Ministarstvu za energiju, privredu i rudarstvo i JP Elektroprivreda BiH da u roku od trideset dana iznađu rješenje kako bi Rudnik mrkog uglja isplatio dug prema Gradu Zenica”, izjavio je za Zenicainfo Denan Pašalić, gradski vijećnik.

Sindikat radnika rudnika Federacije Bosne Hercegovine je juče ponudio moguće rješenje trenutne situacije na način da se potpiše sporazum između Rudnika i Gradske uprave po kome bi se Rudnik obavezao da od 01.09.2023. godine počne sa ispunjavanjem obaveza prema Gradu u mjesečnom iznosu, koji se utvrdi kroz taj sporazum.

“Ja mislim da Gradska uprava svjesno ili nesvjesno na ovaj način pomaže određenim strukturama u društvu, koje su zainteresovane za provedbu odluke o stečaju u rudnicima uglja Kreka i Zenica. Mi smatramo da bi to bio brutalan gubitak radnih mjesta. Postavlja se onda pitanje šta je krajnji cilj i namjera, a po pitanju energetskog sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ne želimo pomisliti da su određene grupacije opredjeljenja da trebamo biti, kako domaćinstva, građani i privreda ovisni o uvoznoj električnoj energiji, jer da nam se to desilo u prethodne dvije godine mi bi doživjeli potpuni kolaps po svim pitanjima koja pominjem”, rekao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.

Je li problem sa isplatom plata zeničkim rudarima uvod ili nastavak priče, od prije 45 dana, o stečaju Rudnika mrkog uglja Zenica i Kreka Tuzla i ko je odgovoran za katastrofalno stanje u ovim rudnicima, vidjećemo u narednim danima i mjesecima. (T.Bajramović)