Otvorena obnovljena zgrada Aneksa B TechnoParka Agencije Zeda

U Poslovnoj zoni Zenica 1 danas je, povodom Dana Zenice, svečano otvorena obnovljena zgrada Aneksa B TechnoParka Zeničke razvojne agencije Zeda.

Ovim je Zenica dobila još jednu zgradu od oko 2.000 kvadratnih metara, koja će biti na usluzi privrednicima i onima, koji tek žele realizovati svoje poslovne ideje i pokrenuti vlastite biznise, ali i učenicima, studentima, te nezaposlenima, čija je želja učestvovati na obukama iz CNC-a, programiranja, mehantronike i sl.

Ovaj objekat služiće za razvoj poduzetništva i mladih, gdje ćemo smiještati u narednom periodu nove i već postojeće firme, koje rade u sklopu kreativnih oblasti, odnosno IT sektora“, naglasio je danas Senad Pašalić, direktor Agencije ZEDA.

Finansijeri ovog projekta bili su Evropska unija preko Inovanet, projekta prekogranične saradnje, sa oko 250.000 eura, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta sa 150.000 maraka, te Grad Zenica između 390.000 i 420.000 maraka.

Mnogo sam zadovoljan što vidim da je Zenica moderan grad, koji ide prema IT sektoru, za koji je namijenjen i ovaj objekat u Agenciji Zeda, gdje će budući korisnici, kao gosti, dobiti za rad nove kancelarije i gdje će nove start-up firme imati opremu i obuku, te razvijati se i kasnije nastaviti svoj život izvan ovih prostora“, ističe Karel Lizerot, šef Odsjeka kooperacija u delegaciji EU u Sarajevu.

Gradska uprava Zenica u posljednjih šest godina pokrenula je brojne aktivnosti u cilju razvoja poduzetništva, koje je nedostalajo ovom gradu, a nove start-up firme u Poslovnoj zoni Zenica 1, u kojoj već radi oko 1.600 ljudi, imaju prostore, edukaciju i svu podršku Grada Zenice“, naglasio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice. (Vesna Jovanović)