Otvorena nova zgrada JP ViK

Danas je svečano otvorena nova poslovna zgrada Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Zenica. Ova poslovna zgrada je dio većeg razvojnog projekta „vodosnabdjevanje i odvodnja Bosna i Hercegovina 2“ koji se uz međunarodnu finansijsku podršku realizovao u Tuzli i Zenici.

Cilj projekta je bio unaprijediti postojeći sistem vodosnabdjevanja i odvodnje kako bi se u ovoj oblasti približili standardima Evropske unije. Okončanjem brojnih radova i otvaranjem nove zgrade koja je kruna samog projekta, projekat vrijedan blizu 11 miliona eura koji je trajao od 2017. godine je potpuno okončan. Sredstva su obezbijeđena kreditom Razvojne banke kfW te grantovima Razvojne banke kfW i Švicarskog sekretarijata za ekonomske poslove SECO.

Potreba za rekonstrukcijom i dogradnjom poslovnog objekta Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ postoji duži niz godina jer stara zgrada koja je bila izgrađena prije više od 60 godina nije zadovoljavala potrebe preduzeća niti po prostoru niti po funkcionalnosti jer su radnici radili na tri mjesta. Nova zgrada je projektovana tako da maksimalno zadržimo postojeću, uz potrebne izmjene i dogradnju. Naročito smo posvetili pažnju energetskoj efikasnosti tako da se možemo pohvaliti da će ovaj objekat u ekološkom smislu mnogo bolje utjecati na okolinu“, kazao je između ostalog Emir Pašalić, direktor JP „Vodovod i kanalizacija“.

Nakon svečanosti, u prisustvu donatora i kreditora zgradu su presijecanjem vrpce otvorili prvi čovjek grada Fuad Kasumović i Emir Pašalić, direktor preduzeća. (Belinda Dorić)