Zloupotreba lijeka za liječenje dijabetesa u svrhu brzog gubitka kilograma

U posljednjem periodu sve je prisutniji opasani trend uzimanja lijeka koji se koristi za liječenje dijabetesa, ali u svrhu brzog gubljenja kilograma. Riječ je o lijeku Ozempic.

Ovaj bizarni trend odavno je prisutan u zemljama regiona, a sve zahvaljujući brzom širenju ovakvih preporuka na društvenim mrežama, prisutan je i kod nas. Provjerili smo da li ovoga lijeka ima u najopremljenijim apotekama u našem gradu, i da li je primjetna povećana potražnja za njim.

“Nemamo ga na zalihama već 15 dana, a tek prošle sedmice smo primijetili da ga nema ni kod dobavljača, vjerovatno zbog zloupotrebe”, potvrdila nam je Indira Durmo, mr. farmacije u apoteci “Zdravlje” Zenica.

Indira Durmo

Alarmantno je to da je povećana potražnja za ovim lijekom uslovila njegovu nestašicu na tržištu, pa je sve teže i naopremljenijim apotekama da ga nabave kod svojih dobavljača. Nekoliko pacijenata čeka na Ozempic i u apoteci “Zdravlje”, potvrđuje nam naša sagovornica.

Lijek Ozempic koristi za liječenje dijabetesa tipa 2, sadrži aktivnu supstancu, koja pomaže organizmu da smanji koncentraciju šećera u krvi, pojašnjava nam Durmo. Međutim, ovaj inovativni lijek danske kompanije ima jedno često neželjeno dejstvo – smanjenje apetita, koje za posljedicu ima mršavljenje, zbog čega se i zloupotrebljava u svrhu  brzog gubitka kilograma.

“Ozempic nije na našoj esencijalnoj listi, kupuje se komercijalno. Cijena je 195 KM i ide uz nalaz dijabetologa. Nismo se susreli sa pacijentima koji su tražili ovaj lijek bez liječničkog recepta”, ističe Durmo.

Na službenim stranicama Ozempica može se naći lista kojom se upozorava i na neželjena dejstva koja izaziva ovaj lijek, pa su među nuspojavama i povećan rizik od pojave tumora na štitnoj žlijezdi, upala pankreasa, poremećaj vida, oštećenje bubrega i upala žuči. (M.H.)