Prvo SCI&TECH CHALLENGE takmičenje učenika i učenica srednjih škola

Prvo SCI&TECH CHALLENGE takmičenje učenika i učenica srednjih škola započeto prije tri mjeseca izradom prijekata završeno je danas prezentacijom učeničkih radova.

Organizator takmičenja bio je Metalurško-tehnološki fakultet pod pokroviteljstvom federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke s ciljem popularizacije tehničkih i prirodnih nauka medju srednjoškolcima.

Primjetan je sve manji interes studenata da studiraju tehničke i prirodne nauke što je u jednu ruku opravdano s obzirom na činjenicu u kakvom je stanju ovdašnja privreda. Međutim, ne bi trebalo da je tako.

Prema riječima prof. dr Nermina Zaimović Uzunović, članice Savjeta za nauku ovo je vrijeme kada se u cijelom svijetu govori o digitilizaciji, industriji „četiri nula“ … Svi žele u Evropu-znanja, mladi tamo bježe, a zaboravljaju da i kod nas imaju mogućnost isto tako kvalitetnu nastavu pohađati na fakultetima.

Tako su sa Metalurško-tehnološki fakulteta još prije tri mjeseca obišli sve škole, razgovarali sa profesorima i učenicima, te ima u izradi projekata dali i tehničku podršku.

„Ukupno smo imali 10 škola prijavljenih za ovo takmičenje koje održavamo pod pokroviteljstvom federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke. Ukupno je 19 radova – projekata pripremljeno u preoteklim mjesecima, neki su rađeni zahvaljujući tehničkim kapacitetima našeg Metalurškog fakulteta, a sve s ciljem popularizacije i tehničkih i prirodnih nauka među budućim studentima”, kazala nam je Almaida Gigović Gekić, voditeljica proje SCI&TECH CHALLENGE, inače redovna profesorica na ovom zeničkom fakultetu.

Među danas prezentiranim projektima bilo je onih koji se odnose izradu električnih pločica, ispitivanje brzine korozije čelika, na magnetizam, na štetnost alkohola za jetru itd.

„Naš projekat podrazumijeva onečišćenje od formaldehida koji je karcenogen. Mi smo ovim istraživanjem dale doprinos da poboljšamo zdravlje stanovnika sa cvijećem kalom u njihovim prostorima“, kazala nam je Hana Čamka Sejdić, učenica Tehničke škole koja je zajedno sa kolegicom Safijom Mehić na takmičenju učestvovala s projektom „Mir s kalom“.

Ovo je bilo prvo takmičenje u izradi projekata SCI&TECH srednjoškolaca s ciljem popularizacije tehnički i prirodnih nauka. Prema riječima naše sagovornice s početka priloga treba studirati tehničke nauke jer u njima je perspektiva kako za pojedinca, tako i za cijelo društvo. Bez inžinjera i tehnologije, bez konstrukcije i novih tehnika mi ne možemo ići naprijed, zaključila je profesorica Zaimović Uzunović. (A.H.)