Zenica: Održana redovna sjednica Skupštine Udruženja tekstila, obuće i kože

Udruženje tekstila, obuće i kože u Zenici je danas održalo redovnu sjednicu Skupštine. Pored rasprave o problematici sa kojom se susreću u ovom sektoru, tokom sjednice izabrano je i novo rukovodstvo.

Zbog broja radnika, ovo je jedna od bitnijih grana privrede u našoj zemlji. Ipak, i pored te činjenice susreću se sa dosta problema.
“Mi nemamo support apsolutno od države. Sva naša pitanja u vezi plaća, doprinosa, pomoći, prepoznatljivosti nas na svjetskim tržištima izlaganja na sajmovima, znači možemo u nedogled nabrajati. Nama treba jednostavno da nađemo zajednički jezik da bi naš upit prema vlastima i svima koji nam mogu pomoći da nam pomognu na način da nam bolje pokažu šta to svijet traži od nas i da bi zajedničkim snagama to izvukli na vidjelo”, kazao je Ernest Brajković, predsjednik Drvnog klastera Hercegovina.

Oko 60 firmi članice su ovog udruženja koje je u proteklom periodu izborilo za svoj status. Uspjeli su kako kaže predsjednik ovog udruženja izboriti se za bolje uslove rada kao i primanja koja su zakonom regulisana.
“Borimo se na svoj način i borimo se naravno za standard, benefite, uslove. Da se ljudi ne otpuštaju pred porođaj, da doživljavaju firmu kao svoju, sve je to uslov da zadržite radnika i da bude bolje”, kazao je Đemal Memagić, predsjednik udruženja.
U sektoru tekstila, obuće i kaže trenutno radi oko 20.000 radnika, a prosječna plata je između 750 i 850 maraka. Naš sagovornik kaže da se poslodavci susreću sa činjenicom da se moraju odreći dijela dobiti kako bi zadržali radnike jer su vremena kada su se radnici mijenjali kao na traci, prošlost. (N.G.)